Уникредит Булбанк очаква пълно възстановяване на българската икономика през 2022-2023 г.

Уникредит Булбанк очаква пълно възстановяване на българската икономика през 2022-2023 г.

Частично възстановяване от 2.7% на БВП тази година прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в редовния си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа.

В анализа се посочва, че процесът на възстановяване ще стъпи на по-здрави основи през 2022 г. и 2023 г., когато икономистите на УниКредит Булбанк очакват ръстът на БВП да се ускори до между 4% и 5% годишно, съобщават от банката.

"Очакваме БВП да достигне нивото си отпреди кризата през втората половина на 2022 г. Връщане към пълна заетост икономиката вероятно ще достигне в края на 2023 г.", посочва се в анализа.

От Уникредит обаче признават, че рисковете пред основния макроикономически сценарий са особено завишени. Това се дължи на факта, че пътят на икономиката през тази и следващата година ще зависи от смесица между епидемиологични (пътя на пандемията) и политически (изходът от предстоящите парламентарни избори) фактори, пише още в икономическия анализ.

В анализа се посочва, че България е тежко засегната от втората вълна на пандемията от корона вирус и затова прогнозите са за свиване на икономиката през последното тримесечие на 2020 г. и първото на 2021 година. Все пак икономистите посочват, че спадът на БВП ще е по-умерен в сравнение с този от първата вълна на пандемията, защото някои сектори са изключени от ограниченията, включително промишлеността.

Икономическият екип на УниКредит Булбанк прогнозира по-сериозно разхлабване на ограниченията през март, което ще се отрази положително на БВП.

"Очакваме БВП силно да нарасне през второто тримесечие на 2021 г., тъй като прякото влияние на пандемията върху икономиката ще отслабне, а продължаващите фискални стимули ще осигурят необходимата допълнителна подкрепа", пише още в анализа.

Въпреки това потреблението в туризма и другите сектори, изложени в най-голяма степен на влиянието на пандемията, ще остане свито, тъй като положителните ефекти от ваксинацията ще се нуждаят от време, за да се материализират. Това ще накара много хора да продължат да са предпазливи в поведението си и да продължат да поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране през лятото и есента на 2021 г.

Темповете, с които ще протича процесът на възстановяване на икономиката, ще зависят от продължителността и ефективността на кампанията за ваксинация на населението, се посочва още в анализа.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.