Първият в България хъб за наука и бизнес ще бъде изграден с европари

lan_party

Първият научно-технологичен парк в България ще бъде изграден с финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност". Стойността на парка, който ще се намира на 4 километър в столицата върху площ от 230 дка, е 50 млн. евро. Проектът ще представлява хъб за наука и бизнес, включващ бизнес инкубатор и лаборатория, в които ще се прилагат т.нар. меки мерки за развойна дейност и приложна наука.

Това съобщи зам-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова в рамките на среща с членове на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), цитирана от пресслужбата на ведомството. По време на разговорите, участие в които е взел и икономическият министър Трайчо Трайков, са били обсъди с тях мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели, предложени от организацията.

В следващия програмен период на програмата се бизнеса се  очаква да бъдат реализирани още 2-3 научно-технологични парка, съобщиха още от МИЕТ.

По думите на министър Трайков, електронното подаване на проектни предложения по "Конкурентоспособност", което значително би опростило и ускорило процеса по усвояване на евросредствата, се предвижда да стартира още през тази година.

По отношение на клъстърната инициатива, министърът изрази подкрепата си, включително и чрез средства по програмата за насърчаване на бизнеса, но подчерта, че въвеждането на данъчни стимули в тази насока може да даде вратичка за недобросъвестно ползване на преференциите.

Според Трайков липсва схема за връзката на компаниите с образователните структури.  В тази насока ще се състои обща среща с образователното министерство, на която ще бъде обсъдено участието на бизнеса при съфинансиране на проекти, които да повишават професионалната квалификация на младите  и да ги стимулират в търсенето на добро място за бизнес реализация.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.