Преките чуждестранни инвестиции отбелязаха 4% ръст

invest

По предварителни данни преките инвестиции в страната за януари – август 2014 г. възлизат на 1 221.4 млн. евро, като са с 4% или 47.5 млн. евро по-високи, отколкото през същия период на миналата година. Само през август те нарастват с 235.3 млн. евро. 

Причината за този ръст обаче може да се търси не в излизането на икономиката от стагнацията, а в кризата в банковия сектор, пише DarikFinance.

Инвестираният в страната дялов капитал през януари - август 2014 г. възлиза на едва 223.7 млн. евро., спрямо 680.3 млн. евро, привлечени през същия период на 2013 г., сочат данните на БНБ.

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти намаляват и сега те са 78.9 млн. евро, при 102.7 млн. евро за януари - август 2013 г. Реинвестираната печалба се оценява на 106.6 млн. евро, спрямо 62.1 млн. евро за същия период на миналата година.

Причината за значителното увеличение на преките инвестиции в страната се дължи на промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити. Това означава, че българските компании са взели назаем от собствениците си от други държави 891.1 млн. евро или двойно повече, отколкото за същия период на миналата година.

За пореден път статистиката сочи, че най-големите преки инвестиции в страната за периода - 402.5 млн. евро, са дошли от Холандия, която, заради либералните си регулации, традиционно се използва за спестяване на данъци от международните финансови компании.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.