През май започва строителството на "София Тех парк"

STP_Picture1

Единадесет лаборатории, Инкубатор за стартиращи компании, Иновационен форум, Експериментарум и посетителски център с пешеходен мост, паркова среда. Това са част от дейностите, които предстои да бъдат реализира в проекта „Научно-технологичен парк”, София. Изграждането на мащабния стратегически проект се очаква да започне през май-юни 2014 г, а мястото, на което ще се намира са бившите казарми на 4 – ти километър. През 2013 г. имотът от 270 дка земя беше прехвърлен от Министерство на отбраната на Министерство на икономиката за целите на изграждането на Научно-технологичния парк.

Вече са в ход обществените поръчки за проектиране и физическото изграждане на 6 от сградите, каза на пресконференция по повод проекта Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех Парк.

По думите й изпълнението на проекта предизвиква сериозен интерес. Вече е стратирал и строежа на един амбициозен инвеститорски проект – Колайдър Активити Център, вложение на Walltopia на стойност 15 млн. лв. включващ сериозен научно-изследователски център.

Научно-технологичният парк ще бъде уникално място в България, където науката и бизнесът се обединяват, за да развиват и реализират проекти съвместно, коментират от ръководството.

София Тех Парк АД вече подписа меморандуми за сътрудничество с БАН, Техническия университет в София, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Медицинския университет в София и УНСС, припомни Панайотова.

Бъдещият научно-технологичен парк е координирал своята дейност с фондовете за стартиращи компании Launchub и Eleven. Целта е да предостави професионални услуги на компаниите в областта на високите технологии, намиращи се в процес на инкубация.

Проектът се осъществява по ОП „Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.