Нов YouTube канал ще повишава финансовата грамотност на българите

100086781_3337789709587481_9168697554148261888_n

Как да инвестираме в недвижими имоти или в злато, какво са облигациите, как се променя усещането за риск във времето, как работи пенсионната система в България – това са част от темите, засегнати в новия YouTube канал Investilia, който стартира с цел да повиши финансовата грамотност на българите.

Автор на клиповете е Илия Пацев, професионалист с дългогодишен опит и експертиза в областта на финансите, включително като експерт в банковия сектор. Той е и обучител на персонала на една от водещите търговски банки у нас в области като новости във финансовите системи, състоянието на пазарите, различни финансови продукти и други. Илия Пацев е магистър по финансов мениджмънт от Стопанска Академия “Д.А. Ценов“, гр. Свищов и през годините е преминал през различни позиции в бранша, свързани с ипотечно и потребителско кредитиране, спестовни и инвестиционни програми, придобивайки комплексен опит в множество ключови области на финансите.

„Днес повишаването на финансовата грамотност е по-важно от всякога. Банковите и финансови продукти стават все по-сложни, пазарът се развива динамично, дигитализира се, навлизат нови финтех решения, а икономическата ситуация става все по-непредвидима. Същевременно базовите принципи на финансите, валидни от стотици години, не са се променили и тяхното разбиране може да улесни живота ни значително. В тези условия аз приемам като лична мисия да участвам в повишаването на финансовата грамотност на българското общество, защото съм уверен, че това може да подобри живота на огромен брой хора, да им помогне да живеят по-пълноценно и да взимат по-добри решения за себе си и близките си“ - споделя Илия Пацев.

Това убеждение го провокира да създаде YouTube канала Investilia, чрез който той възнамерява да предаде своите знания и опит, достигайки чрез новите технологии до възможно най-много хора. В него експертът ще публикува регулярно образователни видеоматериали по интересни теми, свързани с финансите, инвестициите и риска. Съдържанието е на максимално достъпен език, за да могат да го разберат всички, които имат желание да подобрят своите знания по темата.

„Повишаването на финансовата грамотност е още по-важно във време, когато светът е изправен пред безпрецедентна икономическа криза, свързана с пандемията и изискванията за социално дистанциране, но също и с редица други фактори – от търговските войни, през Брекзит, до политическото напрежение в редица региони на планетата. В тези условия от ключово значение за нашето благосъстояние е да се информираме ежедневно, да повишаваме познанията си в областите, които засягат живота ни и да полагаме необходимите усилия, за да гарантираме по-добър живот за нас и хората около нас“ - добавя още Илия Пацев.

Още в първия клип от поредицата финансовият специалист описва особеностите на риска, психологията на инвестирането и как те се променят с времето.

Други материали са свързани с особеностите на облигациите, тяхната лихва, цена и доходност, както и с инвестициите в злато или в недвижими имоти, тяхната ликвидност и особености.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.