Ново поколение финансови инструменти ще предлагат по-лесно финансиране за новаторски фирми

finance3

Европейската комисия и групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) дадоха началото на ново поколение финансови инструменти и консултантски услуги на ЕС, за да помогнат на новаторските фирми по-лесно да получават достъп до финансиране, съобщават от ЕК. През следващите 7 години се очаква благодарение на продуктите „InnovFin — финансиране от ЕС за новатори“ да бъде осигурено финансиране на стойност над 24 млрд. евро за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) на малки, средни и големи предприятия и организатори на проекти за научноизследователска инфраструктура. С това финансиране се очаква да бъдат подкрепени до 48 млрд. евро крайни инвестиции в НИРД.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви: „Финансовите инструменти дават възможност по новаторски начин да се инвестира в стимулиращи растежа предприятия и дейности. ЕС изостава от конкурентите си в световен мащаб по отношение на бизнес инвестициите в иновации, затова трябва да насърчаваме банките да отпускат кредити за подобни проекти и да помагаме на предприятията с интензивна научноизследователска дейност да получават достъп до финансиране. Това ще ни помогне да постигнем нашата цел до 2020 г. в ЕС 3 % от БВП да се инвестират в НИРД“.

Специално разработените продукти „InnovFin — финансиране от ЕС за новатори“ включват от гаранции за посредници, които отпускат кредити на МСП, до преки заеми за предприятия. По този начин ще се подпомагат както най-малките, така и най-големите проекти за НИРД в ЕС и страните, асоциирани към „Хоризонт 2020“, новата програма на Съюза за научни изследвания за 2014 — 2020 г. Продуктите InnovFin се основават на успеха на механизма за финансиране с поделяне на риска, разработен по линия на Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие (РП7), който помогна за осигуряване на над 11 млрд. евро за финансиране на 114 проекта за НИРД на стойност над 30 млрд. евро.

Европейската инвестиционна банка ще предоставя кредити на средни и големи предприятия или гаранции на банки, които ще им отпускат кредити. Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) ще предоставя гаранции на банки, отпускащи кредити на малки и средни фирми, а на по-късен етап ще инвестира във фондове за рисков капитал, които извършват капиталови инвестиции в стартиращи и бързо разрастващи се фирми.

Началото на новите финансови инструменти бе дадено на двудневна конференция, организирана от гръцкото председателство на ЕС с цел обсъждане на начините за достъп до финансиране за научни изследвания и иновации.

Гаранциите и кредитите InnovFin ще бъдат финансирани със средства, заделени по програма „Хоризонт 2020“ и от групата на ЕИБ с цел подкрепа на инвестициите в НИРД, които са по-рискови и по-трудни за оценяване в сравнение с материалните инвестиции. Финансирането по всички инструменти ще се определя от търсенето, без предварително да се разпределят средства по сектори, страни или региони. В близко бъдеще тези дългови инструменти ще бъдат допълнени от набор от капиталови инструменти, управлявани от ЕИФ. Тези финансови инструменти ще бъдат подкрепени с общо около 2,7 млрд. евро от бюджета на „Хоризонт 2020“, който е близо 80 млрд. евро.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.