Малкият и среден бизнес у нас ще разполага със свеж капитал от 102 млн. евро

money-2

Малкият и среден бизнес у нас ще разполага със 102 милиона евро по новата оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“. Средствата се предоставят от ЕК и Европейския фонд за регионално развитие, които ще се предоставят изцяло от ЕС, без съфинансиране от българска страна. По нея, чрез финансови посредници, ще бъдат предоставяни гаранции за кредитиране на малки и средни предприятия, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заеми и ще облекчи съществено предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс за дейността им.

„Днес е наистина важен ден за малките и средни предприятия в България, защото с подписването на споразумението от една страна се надяваме да подпомогнем малките и средни предприятия, от друга да постигнем икономически растеж“, заяви  министърът на икономиката Божидар Лукарски след подписване на споразумението за фиансиране. Той добави, че програмата дава по-високи гаранции чрез ЕИБ и ЕИФ в сравнение с предишните подобни финансови инструменти. Министър Лукарски подчерта, че очакванията са мултиплициращият ефект от програмата да бъде шесткратен, като стигне до 600 милиона евро отпуснати кредити за малки и средни предприятия. Това е една от инициативите, на които възлагаме надежди, за да събудят финансовия ресурс в банките, каза още министър Лукарски. Той отбеляза, че страната ни е един от пионерите в ЕС по присъединяването към такъв вид инициатива, като ние сме третата страна след Испания и Малта, която се включва. „Свършихме доста работа. Искрено се надяваме нашето Народно събрание по-бързо да ратифицира това споразумение, за да може още в началото на есента малките и средни предприятия в България да имат достъп до този капитал“, допълни икономическият министър.

„Вече сме с една оперативна програма повече и със 102 млн. евро ресурс, предназначен директно за малки и средни фирми и предприемачески инициативи. Надявам се да има достатъчно добри проекти, които да се възползват от това. Така ще има ефект за всички – за икономическия растеж, доходите, данъците”. Това заяви след подписването вицепремиерът Томислав Дончев. Той добави, че за 2016 г., благодарение на различни програми и инициативи, ще извадим на пазара 1 млрд. лв. – ресурс, достъпен за компанииите в България.

Изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт заяви, че достъпът до средства продължава да бъде много важен въпрос, особено за малките и средни предприятия, не само в България, но и навсякъде по света. „ЕИФ положи усилия, за да предостави такова финансиране сигурен съм, че България е направила много важна стъпка за достъп до финансиране на МСП”, каза той. По данните, които Джилиберт цитира, се очаква повече от 3000 български малки и средни предприятия да се възползват от инициативата при преференциални условия.

„Тази инициативата ще създаде нови възможности за предприемачите, ще генерира растеж и нови работни места. Това е добър пример как еврофондовете подпомагат реални инвестиции в реалната икономика, заяви Валтер Дефа. „България полага усилия да използва финансовите инструменти интензивно”, отбеляза той.

Директорът на Дирекция „Централна и Южна Европа“ на ЕИБ г-жа Флавия Паланца изтъкна че България е първата държава от региона, която ще се възползва от възможността на инструмента за финансиране. Тя посочи, че основната цел на тази инициатива е да се предостави по-лесен достъп до капитал на МСП през финансови посредници, особено на предприятия с по-рисков профил, за които финансовите гаранции не се намират лесно.

След подписването на споразумението предстои ратифициране от Народното събрание и избор на финансови посредници.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.