Италианци планират 500 млн. евро инвестиции в България

bobeva1

Италиански предприемачи планират да инвестират 500 млн. евро в България. Сред най-предпочитаните градове за представителите на Ботуша са Пловдив и Сливен. Това стана ясно след бизнес среща на вицепремиерът Даниела Бобева в Рим, организирана по инициатива на българското посолство в италианската столица.

„Ние си сменихме ролите. Те докладваха какви инвестиции ще направят в България, аз започнах да ги насърчавам и да обяснявам колко е хубав климата, но се оказа, че голяма част от представените фирми вече имат бизнес в България и имат намерение за инвестиции”, заяви Бобева и уточни, че по нейни изчисления става въпрос за около 500 милиона инвестиции.

По думите й част от бъдещите вложения са в „Девня Цимент” около 100 млн., в сферата на текстила, в селскостопанския бизнес, в еко- и биоземеделие. "Вече има около 40 милиона, още около 20 се очаква да инвестират”, посочи тя.

„Имаше, разбира се, и критики. Има няколко фирми, които са инвестирали във фотоволтаични централи, които имат проблеми във връзка с въведената такса. Но заедно с това има и доста малки фирми, които проявяват интерес към малки ВЕЦ-ове - област, която ще бъде една от приоритетните, така че те разширяват сериозно производството си”, уточни още вицепремиерът. „Мисля, че още четири малки ВЕЦ-а се работи по тях, напреднали са проектите. От всички фирми, които бяха, познавам само една, което е добър знак - означава, че нямат проблеми”, посочи тя.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.