ГИПС АД откри нов завод

Prerqzvane_na_lentata

ГИПС АД откри уникален за страната завод с „комплектна инсталация” за калциране на природен гипс в с. Кошава, близо до Видин.

Работещата инсталация означава значително намаляване на вредното въздействие върху околната среда и енергоемкостта на производството, като разходът на електроенергия ще се понижи с 45%, заявиха от дружеството. Инвестицията само в оборудването е 8 млн евро, а проектът е спечелил финансиране от ОП „Конкурентоспособност”.

Капацитетът на новата инсталация е 14 тона на час, което се равнява на около 80 хил. тона годишно. Освен това новият завод включва и автоматизирана линия за пълнене и палетизация, складово стопанство и производствени лаборатории.

С изграждането на Завода за калциниране на природен гипс приключва поредният етап от инвестиционната програма на дружеството, след изграждането на инсталация за пресяване и сушене на пясък, който се влага в производството на новите смеси на гипсова и циментова основа, механизирането на добива и прокарването на минните изработки и откриването на нов цех за производство на сухи строителни смеси на циментова и гипсова основа. Реализацията на завода отне около 2 години.

Мината край с. Кошава е единственото в Югоизточна Европа находище за подземен добив на гипс. Предприятието е сред ключовите за най-бедния регион в ЕС – Северозападна България и особено за гр. Видин.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.