Завод за ветеринарни ваксини за 140 млн. лева заработи в Разград

Завод за ветеринарни ваксини за 140 млн. лева заработи в Разград

Фармацевтичната компания "Хювефарма" е открила нов завод за ветеринарни ваксини в Разград, съобщават от Община Разград.

Инвестицията е в размер от 140 милиона лева. Строителството е започнало през 2019 г., като през този период са направени дизайна, проектирането, доставката и инсталирането на оборудването, тестовете и получаването на всички разрешителни за извършване на дейността.

В предприятието ще бъдат разкрити над 300 нови работни места.

То вече работи, но не на пълен капацитет. В момента служителите са 70 души.

Заводът е с обща площ 12 000 кв.м., от които 8 000 кв.м. са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени са независими зони - за производство на ваксини от яйца, бактериални ваксини и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене в инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.

За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са изградени и оборудвани лаборатории за проверка и анализ.

По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са разработвани щамовете и технологиите. Сега те се трансферират в Разград.

Предстои пускане на пилотни валидационни партиди и доокомплектоване на досиетата на продуктите и получаване на регистрация за продажба. Плановете са до регулярно производство да се стигне до 2 години.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.