УниКредит намалява прогнозата си за икономическия растеж на България

УниКредит намалява прогнозата си за икономическия растеж на България

България ще завърши годината с ръст на икономиката от 4.1%, предвиждат икономистите на УниКредит в последния си анализ за ЦИЕ, публикуван на сайта на банката.

Експертите намаляват леко прогнозата си за годишното увеличение на БВП спрямо очакваните 4.4% три месеца по-рано поради три основни причини: ниския процент на ваксинирани на фона на доминиращия силно заразен делта вариант, политическата нестабилност и забавянето на Плана за възстановяване и развитие.

През следващата 2022 година икономиката ще запази подобен темп на растеж и ще завърши с нива от 3.9%.

Новите ограничителни мерки и евентуално удължен период на действие на фискалната подкрепа за домакинствата и бизнеса, засегнати от пандемията, според анализа на УниКредит, ще засегнат негативно икономическото възстановяване.

От друга страна, през ноември българите ще застанат за трети път пред урните само за година. Политическата нестабилност в страната и преходът към ново правителство отложиха изпълнението на някои инфраструктурни проекти, както и забавиха внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост, чиито очакван позитивен ефект върху икономиката тази година, няма да се материализира, се посочва още в анализа.

Според анализа на УниКредит инфлацията в края на тази година ще е 4.5% под действие на няколко фактора, които действат едновременно. Тя обаче ще отшуми в края на следващата година, когато нивата и ще са наполовина - 2.1% в края на периода.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.