Китайският концерн за електроавтомобили BYD ще инвестира 1 млрд. долара в производство в Турция

Китайският концерн за електроавтомобили BYD ще инвестира 1 млрд. долара в производство в Турция

Китайският концерн BYD, водещ производител на електрически автомобили, и министерството на промишлеността и технологиите на Турция са подписали споразумение за инвестиции на компанията в страната в размер на 1 милиард долара, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

На церемонията в Истанбул присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган, пише БТА.

Министърът на промишлеността и технологиите на Турция Мехмет Фатих Каджър и председателят на BYD Уан Чуанфу са подписали споразумението в офиса на турския държавен глава в двореца Долмабахче.

В рамките на споразумението се очаква BYD да изгради в Турция завод за производство на електрически и хибридни автомобили. Планира се предприятието да произвежда годишно 150 000 автомобила.

Очаква се заводът да заработи в края на 2026 г., а в него ще бъдат пряко заети 5000 души.

Благодарение на уникалните предимства на Турция, като процъфтяващата технологична система, логистика, изключителното местоположение и квалифицирана работна сила, инвестицията на BYD в това ново производствено съоръжение ще подобри още повече местните производствени възможности,  казва се в изявление относно избора на Турция от страна на компанията BYD.

Компанията в момента произвежда над 3 млн. автомобила годишно и е световен лидер в продажбите на електромобили, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.