Италианската компания Exe Solar ще строи завод за фотоволтаични модули в Ямбол

Италианската компания Exe Solar ще строи завод за фотоволтаични модули в Ямбол

Италианската компания Exe Solar ще строи завод за фотоволтаични модули за 13 млн. лева в Ямбол.

Според плана на компанията строителството ще стартира през април 2023 г., а заводът се очаква да заработи до края на следващата година, пише economic.bg.

Предстои разкриването на 50 нови работни места за инженери и IT специалисти. За наемането на кадрите ще се търси сътрудничество с базирания в Ямбол факултет "Техника и технологии" към Тракийския университет - Стара Загора.

Заводът ще се намира в местността "Рибарника", където компанията е закупила 11 дка терен частна собственост за около 200 хил. евро. Съоръжението ще бъде със застроена площ около 3 дка.

Компанията от години произвежда в Китай и създаването на тази нова производствена линия за нея ще бъде своеобразно връщане в Европа. Exe Solar продава продуктите си в Европа и Северна Африка.

Ръководството посочва, че производството ще бъде напълно екологично и няма да има замърсяване на околната среда. Производственият капацитет първоначално ще бъде 350 мегавата, а впоследствие ще бъде увеличен до 600 мегавата.

Италианският консорциум възнамерява да затвори производствения цикъл с изграждането и на фотоволтаичен парк. За целта компанията е заявила и инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.