Европейските стартъпи са привлекли рекордно финансиране през 2021 г.

Европейските стартъпи са привлекли рекордно финансиране през 2021 г.

Глобалният стартъп пазар отбелязва рекорд през 2021 г., като само през третото тримесечие стартиращите компании са набрали рекордните 156 милиарда долара. Всеки ден са се създавали по 2 еднорога, а 170 града по света вече са домакини на поне един еднорог.

Европа определено открадна светлината на прожекторите през миналата година, когато става дума за обем на рисковия капитал, и се утвърди като най-бързо развиващият се регион за инвестиции, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Медията разглежда как еволюира технологичната стартъп екосистема в Европа през последната година, която се възползва от увеличеното приемане на онлайн услуги по време на пандемията от коронавируса.

Финансирането за стартъпи се утроява

Стартъпите в Европа вероятно са си осигурили рекордните 121 милиарда долара финансиране през миналата година, според доклад на фирмата за инвестиционен капитал Atomico. Това е почти три пъти повече от 41 млрд. долара, набрани през 2020 г.

Това е първият път, в който европейските стартъпи набират над 100 милиарда долара за една година, което показва нарастващ интерес на инвеститорите към тази част на света.

Обща стойност на собствения капитал

Въз основа на констатациите на фирмата за данни Dealroom, докладът на Atomico показва, че общата стойност на собствения капитал на европейските технологични стартиращи компании на публичните и частните пазари надхвърля 3 трилиона долара за първи път през 2021 г.

Еднорози

В Европа сега има 321 компании, които са еднорози (оценявани на стойност над 1 милиарда долара), 98 от които са създадени тази година, съобщава Atomico. Има и 26 компании на стойност над 10 милиарда долара. Те включват Klarna, Revolut и Checkout.com.

Рекордни придобивания

2021 г. е рекордна и за придобивания, сливания и първични публични предлагания в Европа. Сред значимите сделки са продажбата на финландската компания за доставка на храна Wolt за 8,1 милиарда долара на американския конкурент DoorDash например.

Обединеното кралство - шампион по набран капитал

Стартъпите в Обединеното кралство са набрали 18,9 милиарда долара през първата половина на 2021 г. Това е двойно повече от 9,6 милиарда долара, набрани през последните шест месеца на 2020 г.

Топ държави за стартиращи фирми

Въз основа на данни от StartupBlink водещата страна за стартиращи фирми в Европа е Обединеното кралство с общ резултат от 28,72, следвана от Германия, Швеция и Швейцария.

Общият резултат на класацията е сбор от индивидуалните резултати за количество, качество и бизнес среда. Резултатът варира от 0 до 124,42 точки, което е максималният резултат, присъден на САЩ, най-високо класираната държава в света, според доклада Startup Ecosystem Rankings 2021.

Разпределение на световния капитал

За първата половина на 2021 г., според данните на Crunchbase, европейските стартъпи са привлекли 20% от световния капитал. Лъвският пай от финансирането е инвестиран в начинания на по-късен етап - Серия C и извън кръговете на финансиране. Финансирането в ранен етап на компаниите се увеличава почти двойно на годишна база.

Международни инвестиции

Нарастването на търсенето от големи международни инвестиционни фирми като Tiger Global, Coatue и SoftBank е ключов двигател на растежа на европейските стартиращи компании. Balderton Capital например е осигурила около 1,3 милиарда долара за два нови фонда тази година.

Предизвикателства

Въпреки забележителните постижения на европейските стартиращи компании, остават съществени предизвикателства. Според Atomico фирмите на ранен етап от развитието си са притиснати от недостиг на капитал, въпреки отчетения ръст.

По-малко от 1% от рисковия капитал, инвестиран през първите девет месеца на 2021 г., е отишъл за компании, стартирани тази година. Тази цифра обикновено варира между 1% и 3% през по-ранните години.

Разнообразието е друго голямо предизвикателство в европейския стартъп свят. Според проучване сред над 5000 технологични професионалисти в региона само 1,3 процента от финансирането на венчър капитали в Европа отива за стартиращи компании с етнически малцинствени учредителни екипи.

Друг проблем, който Европа трябва да реши, е липсата на участие на пенсионните фондове на стартъп сцената. Европейските пенсионни фондове отделят по-малко от 0,02 процента от своите 3 трилиона долара за фондове за рисков капитал.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.