Българският износ за ЕС намалява

down

През 2012 г. износът на България за страните от ЕС намалява с 3.6% спрямо предходната година, показват предварителните данни на НСИ. За декември 2012 г. статистиката отчита 10-процентов спад на експорта на български стоки за европейския пазар спрямо същия месец на 2011 г.

Основни търговски партньори на България сред членките на ЕС през изминалата година са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция, Белгия и Испания, които формират 75.6% от износа за европейския пазар. Най-голям ръст на изнесените продукти се наблюдава в групите „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голям спад, при необработените сурови материали (негодини за консумация).

Същевременно, през миналата година е регистриран ръст на внесените европейски стоки за България в размер на 7.5%, като общият обем на импорта се оценява на 29.2 млрд. лв. ). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Отчетеното намаление на износа за ключовия за България пазар на ЕС през 2012 г. идва след бурен растеж през предходната 2011 г. Припомняме, че през 2011 г, експортът на България за европейските страни нарасна с над 33%, превръщайки се в един от основните двигатели на възстановяването на българската икономика.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.