Над 25 млн. евро може да усвои България по Еразъм + за 2014 г.

happy-people-jumping

Над 25 милиона евро инвестиции, над 100 % усвояване и възможност за хиляди студенти. Това са част от амбициите, които Министерство на образованието и науката си поставя по програма Еразъм + за 2014 г. Зам.-министърът на образованието Иван Кръстев даде днес официален старт на европейската инициатива.

През тази година страната ни ще има възможност да се възползва от 11,6% повече средства спрямо 2013 г. До 2020 г. пък са предвидени 15 млрд. евро по програмата, а 62 000 български студенти и младежи ще могат да се включат в образователните програми по мобилност.

Целта ни е през новия програмен период на направим Европа по –близка и разпознаваема, подчерта Кръстев. По думите му разликата между програма Еразъм и програма Еразъм+ е в механизмите по управление на самата програма. От МОН искат целият процес да бъде он-лан базиран и така програмата да стане по-достъпна за образователните институции.

Кръстев отчете, че в настоящия период над 100% от средствата са усвоени и изрази надежда успехът да се повтори и през настоящия период.

Образователните програми са търсени сред младите хора. Искаме в следващия програмен период да надхвърлим съществено броя на лицата, които са обхванати, подчерта той. Основен плюс на програмата е, че привлича чуждестранни студентина обучения у нас. „Тази програма не дава просто възможност на наши сънародници да пътуват за граница, а и шанса млади хора от други държави да дойдат да се запознаят с нашата страна, с нашата система на висше образование. Младите хора на Европа, които участват в програмата, са една целева група, пред която ние трябва да представим активно нашата държава и възможностите, които предлагаме”, заяви още зам-министърът.

Програма „Еразъм+“ има три основни цели при финансирането -  две трети от бюджета са предназначени за възможности за обучение на отделни лица в чужбина, в рамките на ЕС и извън него; с останалите средства ще се подпомагат партньорства между образователни институции, младежки организации, предприятия, местни и регионални органи и НПО, както и реформи, с които се цели модернизиране на образованието и обучението, насърчаване на иновациите и предприемачеството и повишаване на пригодността за пазара на труда.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.