Как да защитим уебсайта си от нерегламентиран достъп?

cyber-security

Вашият уебсайт е основният компонент на Вашето онлайн присъствие. Независимо дали става въпрос за вашия бизнес, лично портфолио или блог за хоби, най-вероятно това ще бъде централната точка за контакт между вашата марка и аудиторията, която се опитвате да достигнете.

Добре изграден сайт ще привлича и конвертира клиенти във всяка индустрия, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Добрият сайт винаги може да стане обект на атака от хакери, за да поставят спам връзки в него или да поискат откуп, например. Данни показват, че повече от 150 000 уебсайтове за малък бизнес могат да бъдат заразени със злонамерен софтуер във всеки един момент само в САЩ.

Това може да се окаже пагубно за вашия бизнес и бранд. Ето и няколко начина за справяне с проблема.

Сигурна парола

Изключително голям брой хора използват лесни за „разбиване“, несигурни пароли. Например - „парола“. Паролата трябва да е сложна, в идеалния случай да се състои от множество случайни букви, цифри и специални символи. Това затруднява разбиването и с налучкване или със специална програма.

Можете да използвате специално приложение за управление на паролите, така че да не ги запомняте.

Актуален софтуер

Независимо от платформата, на която сте избрали да хоствате вашия сайт, актуализациите са постоянен факт от живота на уеб администратора. Редовно проверявайте за актуализации на операционната система, плъгините и другия софтуер на вашия сървър. Много от тези актуализации ще включват корекции на пропуските в сигурността.

Защитна стена

Има много видове защитни стени, които можете да използвате. Някои са базирани на хардуер, други са само софтуер. Те анализират трафика във и извън вашия сървър и предотвратяват опитите за хакване. Най-популярният избор на защитни стени в момента е в облака. Консултирйате се с доставчика на киберсигурност, защото когато става въпрос за чувствителни данни, трябва да бъдете сигурни, че те са защитени.

Инсталирайте SSL

Забелязали ли сте, че някои уебсайтове имат зелена икона в ъгъла на полето на URL адреса на вашия браузър? Това е значка, показваща, че тези сайтове са активирали шифрован SSL протокол, който защитава информацията на потребителите. Криптирането затруднява нерегламентирания достъп до сайта ви. Смята се, че това дава тласък и на оптимизацията, т.е. класирането на вашия сайт при търсене по ключова дума.

Резервни копия

Ако всички предишни предпазни мерки се провалят и все пак станете жертва на хакери, само скорошно архивиране може да ви помогне да се възстановите напълно. Честотата може да е колкото поискате, дори и по няколко пъти на ден. Архивирането трябва да е както на място, така и извън него, така че да се защитите и в случай на природни бедствия.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.