Технологичните предприемачи се изправят пред все по-голяма регулаторна каша

Marketing-Lab

Когато изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг даде показания пред Конгреса, той заяви, че планираната от социалната мрежа криптовалута Libra като глобална валута ще решава големи проблеми, включително като намали разходите за международни плащания и ускори трансакциите.

Въпреки това повечето политици в САЩ и в чужбина се противопоставят на предложената платежна система от Facebook, като я определят като заплаха за националния суверенитет, наред с други обвинения, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Същевременно, само 17 процента от американците се доверяват на правителството във Вашингтон, според изследователския център Pew. Така че на кого не вярват и на кого се противопоставят политиците? Отговорът е – иноваторите.

Добрата новина за ориентираните към спазването на изискванията предприемачи е, че администрацията на Тръмп значително дерегулира федералното правителство, издавайки с 35-40 процента по-малко нови правила в сравнение с предшествениците си и премахва остарели регулации в различните отрасли.

Предизвикателството пред регулаторите е последователно да определят правила, чиито ползи надвишават разходите, особено след като малките предприятия създават по-голямата част от новите работни места в Америка. Ето как изглежда динамиката на регулаторната среда днес.

Неясни и противоречиви разпоредби

Спазването на федералните, щатските или местните закони не винаги е ясно. Пример за това е хранителната индустрия на стойност 6 трилиона долара, за която федералните, държавните и местните агенции често определят противоречиви правила, които изглеждат невъзможни за изпълнение. Лошите правила поставят малкия бизнес в неизгодно положение, тъй като малките фирми обикновено нямат армията от адвокати, които притежава едрият бизнес.

Намаляване на разходите за съответствие

Очаква се пазарът на глобалната технология за регулиране (RegTech) да нарасне до 12,3 милиарда долара до 2023 г., което представлява годишен темп на растеж от 23,5 процента, според ResearchandMarkets.com. RegTech облекчава тежестта и разходите за съответствие в области като пране на пари, поверителност на данните и други.

Федералните разпоредби струват на американците почти 2 трилиона долара годишно, според Института за конкурентоспособни предприятия. Що се отнася до плащанията и транзакциите, технологичните предприятия работят за понижаване на разходите за спазване чрез технологията за интелигентни договори.

Настройки към новите изисквания

Регулаторният контрол често приравнява технологии и услуги, които са твърде различни, например финтех към групата на банките. В тази връзка е необходимо да се създаде

Сигурност в регулаторната среда

Финансовите регулатори ще трябва да приемат подходящи мерки, които насърчават иновациите и улесняват екосистемата да спазва регулаторните изисквания и изискванията за отчитане.

Компаниите трябва да бъдат интелигентни и пъргави, когато се движат през сложна регулаторна среда. RegTech предлага решения, които намаляват тежестта и разходите за спазване на изискванията, но политиците и регулаторите ще трябва да демонстрират здрав разум, така че техните правила да станат водещи и да бъдат спазвани.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.