Софтуерният сектор в България продължава да се развива положително въпреки кризата

computer-Pixabay

Общо 23 големи, 127 средни и 301 малки софтуерни предприятия са работили в България през 2020 г., според ексклузивно изследване на агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., специализирана в ICT.

Най-големи приходи, декларирана печалба и работни места в индустрията са създадени от средния (50 – 249) софтуерен бизнес в страната.

Изследването на агенцията показва, че за пет години - от 2014 до 2019 г., на фона на постоянния брой на работната сила в България, средният софтуерен бизнес в страната е увеличил работните места с 90.1%, големия – с 81.6%, а малкия – с 94.9%.

Десетте топ работодатели в големия софтуерен бизнес в България са осигурявали 7,700 позиции през 2019 г. Седем от тях са инвеститори от ЕС, двама - от САЩ, и един е с българска собственост. Поне пет от тях са свързани с публични компании, които се търгуват на NASDAQ или други световни борси.

Прогнозите на агенцията за 2020 г. сочат, че сумарните финансови и KPI показатели и в трите софтуерни бизнес направления ще останат с положителни стойности в условията на тежката финансова ситуация в страната.

Припомняме, че БВП на България за второто тримесечие на 2020 г. намаля с минус 1.05 млрд. евро, или минус 6.9% (Eurostat, current prices). Общо 39 ключови за икономиката на страната сектори отбелязаха спад в оборотите през първото полугодие, а прогнозите са че и през втората половина на годината БВП отново ще отбележи спад.

Прогнозите на агенцията относно работните места, базирани на първото полугодие, сочат също, че на фона на увеличената безработица в страната броят на работните места и в трите направления на софтуерния бизнес ще отбележат ръст, макар и чувствително различен от предходните пет години. Политиката на възнаграждение очакваме също да бъде променена.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.