Как да избегнете съкращенията на служители в кризата?

job-work-employment-2

Компаниите по целия свят съкращават персонал заради икономическото въздействие на COVID-19. Дори и да сте лидер, който досега е държал на персонала си, вероятно сте обмисляли да съкратите някои хора.

Преди да тръгнете по този път, можете да проверите дали няма други алтернативи за спестяване на разходи, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Не става въпрос само за избягване на съкращаването (въпреки че това само по себе си е силен мотиватор). Фирмите, които се справят добре с тази безпрецедентна ситуация, като запазват своите суперзвезди, ще отскочат по-бързо и ще се радват на повишено ниво на лоялност от своите служители.

Ако смятате, че трябва да направите някои съкращения, изчакайте с персонала. Освобождаването от работниците може да облекчи краткосрочното натоварване на бюджета ви, но освобождаването на част от вашата работна сила има дългосрочни ефекти. Вместо това има и други начини.

Защо уволненията оставят трайни рани

Изследванията показват, че освобождаването само на 1 процент от вашия екип може значително да намали нивата на ангажираност, производителност и удовлетвореност от работата на останалия ви персонал. Защо? Тези, които са останали, изпитват вина и лесно могат да изгубят и вяра, и лоялност, и увереност в компанията, след като се сбогуват с колегите си.

Така че независимо от това, което може би сте чували или чели, не искате да съкращавате работната си сила. Вместо това, гледайте на пандемията като на възможност вашата корпорация да изпъкне и илюстрира човечността и състраданието. Най-добрият начин да направите това е да научите как да намалите разходите без да съкращавате служители (и след това да приложите тези стратегии за намаляване на разходите незабавно).

В допълнение, насърчете откритата комуникация в цялата ви компания. Удържането на информацията води до слухове, затова колкото повече общувате като лидер, толкова по-малко ще се чудят служителите ви и ще ви вярват.

Как да намалим разходите без да съкращаваме служители

Ако търсите алтернативи на уволненията, използвайте тези стратегии за намаляване на разходите и най-добрите бизнес практики, за да се ориентирате в днешния труден бизнес пейзаж.

Намалете работните часове

Защо да не намалите работните часове, вместо да съкращавате персонал? Намаляването на работното време според ролята на служителя ви позволява да запазите работната си сила. Може да се наложи да намалите заплатите и бонусите за известно време, но ще подчертаете своята отдаденост към хората си. 30-часовата работна седмица също не е безпрецедентна - много скандинавски работници се движат около това ниво и бизнесът им все още се конкурира в световен мащаб.

Как обаче да разпределите работното време сред служителите? Разделете ги на три групи. Първите 20 до 30 процента са критични за работата и трябва да работят поне пет дни в седмицата. Следващите 50 до 60 процента от служителите ви трябва да се считат за задължителни, но можете да съкратите работните им дни до три или четири. Да, те могат да получат само 60 до 80 процента от обичайната си заплата, но това е по-добре, отколкото да загубят работата си. За останалите 10-15% може да се наложат по-големи намаления при работното време и заплащането.

Служителите ви не са буфер

Никога не карайте служителите си да правят нещо, което вие не сте склонни да направите сами. Множество изпълнителни директори обявиха, че тази година няма да получат пълната си заплата, а някои няма да получават никакво заплащане. Следвайте техните стъпки. Поемайки част от икономическия удар, вие ще намалите активно фискалните точки на болка на вашия персонал.

Възползвайте се от програмите за подпомагане

Докато работите усърдно, за да избегнете съкращения, имайте предвид, че има разнообразни програми за правителствена помощ. Проверете какви са възможностите.

Бъдете отворени за предложения

Брейнстормингът сега е необходим повече от всякога, така че дайте на служителите си възможности да изразят иновативни идеи за ограничаване на загубите. Помислете как техните решения могат да помогнат за предотвратяване на съкращенията. Това, от което се нуждаете в момента, е колосална доза сила на мисълта, а вашите колеги са хората, които ще ви предоставят най-добрите перспективи.

Ако все пак не можете да избегнете съкращенията

Ако това е невъзможно, фокусирайте се върху третата група служители – онези 10-15%, които са с най-голямо намалено работно време. Може да не е идеална мярка, но е по-добра от това да съкращавате цели отдели. Освен това, вземането на решения за съкращаване въз основа на резултатите ви дава шанс да наградите онези, които остават отдадени през годините.

Облекчете удара върху хората, като им оставите например служебните лаптопи, покриете здравните им застраховки за няколко месеца или дадете друга компенсация.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.