ЕС одобри придобиването на приложението за откриване на музика Shazam от Apple

apple-wallpaper-logo

Европейският съюз (ЕС) одобри планираното придобиване от  Apple на английското приложение за откриване на музика Shazam. Антитръстовото разследване на ЕС показва, че сделката няма да навреди на конкуренцията в блока, съобщава Ройтерс.

Сделката, обявена през декември миналата година, ще помогне на производителя на iPhone да се конкурира по-добре със Spotify, лидер в музикалните стрийминг услуги.

Shazam идентифицира песни, когато смартфонът е насочен към аудио източник, пише economic.bg.

"След задълбочено анализиране на потребителските и музикални данни на Shazam, ние открихме, че придобиването им от Apple не би намалило конкуренцията на пазара за дигитален стрийминг на музика", коментира комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление.

"Данните са от ключово значение за цифровата икономика. Ето защо трябва внимателно да прегледаме транзакциите, които водят до придобиването на важни набори от данни, включително потенциално чувствителни от търговска гледна точка ", добави тя.

Европейската комисия започна пълно разследване на сделката през април, емблематична на фона на притесненията на ЕС, че някои компании купуват конкуренти, работещи с много големи данни, с цел да използват тази информация или да ги извадят от пазара.

Разследването на сделката на Apple бе поискано от седем европейски държави, включително Франция, Италия, Испания и Швеция.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.