Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Възходът на алтернативния рисков капитал

Възходът на алтернативния рисков капитал

Някога имаше много ясно определение що е то рисков капитал. Той се ползваше за финансиране на много от най-големите технологични компании, които познаваме, като Facebook, Twitter и LinkedIn. Те получиха финансова инжекция от компании за рисков капитал като Sequoia Capital, Accel Partners и Benchmark Capital.

Експлозията през последното десетилетие промени траекторията на рисковия капитал, пише онлайн изданието entrepreneur.com. Въпреки че все още се случват големи успешни сделки в компании като Airbnb, Lyft и Uber, имаше голям ръст в броя на стартиращите компании, създадени в САЩ и по света. Огромен е притокът на стартъпи в Сан Франциско и Силициевата долина.

През последното десетилетие видяхме много инвеститори, които не разбират отворения модел на рисковия капитал. Инвестиционните условия се влошиха рязко по целия свят. На много места е почти невъзможно да се намери финансиране със същия модел, който работеше в Силициевата долина. Ето защо тя се слави със своята репутация.

Разцветът на рисковия капитал

Силиконовата долина все още е известна с иновациите, а Сан Франциско се превърна в център на стартъпите и рисковите капиталисти. Twitter, Uber и Lyft решиха да запазят офисите си в града, вместо да се преместят в долината като Facebook и Google. В съчетание с увеличаването на стартиращите компании, преместващи се в Сан Франциско от цял ​​свят, скокът в технологичните работни места и огромен брой нови фондове за рисков капитал, влизащи в битката, модела и града, започнаха да се променят.

Стартиращите компании можеха да получат финансиране лесно. Предлагането на капитал беше голямо. Имаше множество нови инвеститори, включително ускорители, инкубатори, ангели, ангелски мрежи и т.н., повече, отколкото можете да преброите. В много отношения това ускори новите технологии, услуги и продукти.

Имаше такова огромно увеличение на механизмите за финансиране на стартиращи компании, че много компании получиха финансиране, което не трябваше да получават.

Първата еволюция

На фона на толкова много възможности моделът на рисков капитал започна да се променя. AngelList и FundersClub въведоха нова структура на рисковия фонд. Той е съставен от инвеститори с общ партньор, който събира парите и прави надлежен подбор на стартиращите компании, в които да инвестира.

Ангелските мрежи вече се бяха формирали около тази структура без да фоормират фондове за кредитен капитал, така че имаше естествен предприемачески смисъл да се опрости процеса на създаване на фондове. Това бяха първите онлайн базирани платформи за набиране на средства.

По онова време набирането на финансиране за частна компания публично все още имаше своите законови ограничения. Без правилното разрешение беше незаконно да се набират средства онлайн за собствен капитал. . Kickstarter успя да заобиколи това, а AngelList нарече своя първи онлайн инвестиционен механизъм по подходящ начин - Invest Online.

Това беше голям пробив и настъпи демократизация на стартиращите инвестиции. Почти всеки би могъл не само да инвестира, но и да образува синдикат на инвеститорите, който да се стреми да открива интересни сделки. Това остави отворена вратата за нови стилове на стартово инвестиране и за различни по размер фондове. Така нарастваше не само размера на наличното финансиране, но и размерът на стартъпите.

В същото време много основатели на стартиращи компании бяха всмукани и измамени в традиционния модел за рисков капитал. Много често основателите им се оказваха забравени от фондовете или се оказваха под натиск да мащабират бързо бизнеса си с цел по-голяма печалба. Това доведе до срив на много стартиращи компании. Тогава започна бунтът.

Революцията

Революцията беше бавна и тиха. Тя започна от основатели на стартиращи компании, които се бяха преместили в Сан Франциско и които се бяха обезверили от традиционния модел на рисковия капитал. Много от тези предприемачи набраха финансиране на ранен етап и „изгоряха“ заради скоростта на растеж, която трябваше да поддържат. Много често именно тази скорост убиваше компаниите им.

Някои учредители започнаха различни видове бизнес в района или пък в родните си страни. Някои изградиха инвестиционни модели в подкрепа на свои приятели. "Приятел на основателя" започваше да се чува по улиците на Сан Франциско все повече. Y-Combinator и 500 Startups пуснаха нови конвертируеми книжа за инвестиране в ранен етап, наречени съответно SAFE и KISS, за да дадат по-добри условия на основателите. Stripe построи Stripe Atlas, за да помогне на учредителите с правните и финансови изисквания за започване на бизнес. Така започна революцията.

Много основатели на стартиращи компании, които искаха все още да изграждат успешни технологични компании в и извън Сан Франциско, поискаха нови условия или избягваха традиционните компании за рисков капитал. Те искаха да изградят здравословни приходи по естествен начин. Те искаха да запазят собствеността и да не се откажат от 20-25 процента от компанията си в кръг от инвестиции. Те искаха опция за придобиване и да не бъдат принуждавани да продават или да правят IPO при достигане на оценка от 1 млрд. долара.

Фондовете станаха иноватори

Кулминацията на този процес беше фондовете да станат иноватори. Появиха се алтернативни модели на рисков капитал, които набират скорост по света, като има опция за излизане на инвестицията по различни начини. Фондовете започнаха да подкрепят основателите на стартиращи компании в това, което смятат за правилно по отношение развитието на бизнесите.

Мисълта, която стои зад тези нови форми на рисков капитал, е, че те могат да привлекат стартиращи компании, генериращи приходи, с интересна технология или нов продукт, с основатели, които искат да продължат да развиват своята компания, като запазват собствеността.

Друг експеримент са подкрепяни от AI инвестиционни посредници като CircleUp. CircleUp използва собствени алгоритми за оценка и идентифициране на потребителски стартъпи, на които да предлага инвестиции в собствен капитал и заеми за оборотен капитал, обикновено на компании с приходи от 1 милион до 15 милиона долара.

Corl е друг пример, който използва платформа, базирана на изкуствен интелект, за финансиране на бизнеса в дигиталната икономика и споделяне на бъдещите им приходи. Други фирми се фокусират върху комисионите, базирани на приходите.

Бъдещето е гъвкаво. Във всички смисли на думата алтернативният рисков капитал процъфтява. Нови методи и модели вече се зараждат в стартиращите екосистеми по целия свят. Тези нови взаимоотношения между основатели и инвеститори изглежда вече са на по-емпатично, стабилно и здравословно ниво.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.