Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 29, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Микрофинансиращата институция “Джобс” ще подпомага дребния бизнес с 10 млн. лева от Плана Юнкер

Микрофинансиращата институция “Джобс” ще подпомага дребния бизнес с 10 млн. лева от Плана Юнкер

Микрофинансиращата институция "Джобс" от Групата на Българската банка за развитие (ББР) сключи първото гаранционно споразумение за подпомагане на малкия и средния бизнес в България с Европейския инвестиционен фонд (EIF).

Сделката е по Програмата на Европейската комисия (ЕК) за заетост и социални иновации ("EaSi"), а целта е да бъдат подпомогнати небанкови финансови институции, насочени към дребния предприемачески сектор в България, съобщават от ББР.

Общата стойност на споразумението е 10 млн. лева.

Идеята е да се подобри достъпът до финансови услуги, което ще има ефект върху създаването на работни места и местното икономическо развитие.

„Споразумението между ЕИФ и МФИ „ДЖОБС“ ще подобри достъпа до финансиране за микро-предприятия, особено в селските райони, характеризиращи се с по-бавно икономическо развитие“, каза при подписването Алесандро Таппи, главен директор „Инвестиции“ на ЕИФ.

Сделката е подкрепена с гаранция от бюджета на ЕС по Инвестиционния план за Европа - Плана Юнкер, и неговия Европейски фонд за стратегическо развитие.

„Това е първото пряко споразумение между МФИ „ДЖОБС“ и ЕИФ съгласно Плана Юнкер и е логично продължение на нашето участие в Програмата за микро-финансиране „Прогрес“, обяви изпълнителният директор на МФИ „ДЖОБС“ Ангел Джалъзов.

Гаранцията по Програма „EaSI“ ще мобилизира 10 млн. лева в полза на 320 микро-предприятия. Тя ще подкрепи инвестиционни и оборотни кредити, както с фиксиран погасителен план, така и револвиращи кредити. Споразумението обхваща и микро-лизинг операции, предоставени на микро-предприятия и самостоятелно заети лица, работещи в различни сектори на икономиката, включително на стартиращи предприятия, с особен акцент върху предприятията, създадени от млади предприемачи, жени, занаятчии и дребни фермери.

Микрофинансиращата институция ДЖОБС е част от Групата на Българската банка за развитие. Основната й цел е да улесни достъпа до дългосрочно финансиране на микро- и малкия бизнес, селскостопанските производители, хората на свободна практика, занаятчиите и други, които развиват или започват нов бизнес, създавайки работни места и продукти с добавена стойност. МФИ „ДЖОБС“ създава условия за успешно развитие на микро- бизнеса, като до момента е подкрепила 2600 компании с над 17 млн.евро.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.