Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 27, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Планът “Юнкер” е стимулирал икономиката на ЕС и е довел до създаването на 1,1 млн. нови работни места

Планът “Юнкер” е стимулирал икономиката на ЕС и е довел до създаването на 1,1 млн. нови работни места

Планът за инвестиции за Европа, т.нар. план „Юнкер“, е изиграл ключова роля за стимулирането на заетостта и растежа в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Инвестициите на групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подкрепени от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) по плана „Юнкер“, са довели до увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС с 0,9% и до създаване на допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение с базовия сценарий.

До 2022 г. благодарение на плана „Юнкер“ БВП на ЕС ще нарасне с 1,8 % и ще са създадени 1,7 милиона работни места. Това показват последните изчисления на Съвместния изследователски център (JRC) и икономическия отдел на групата на ЕИБ, извършени въз основа на одобрените до юни 2019 г. споразумения за финансиране.

Освен прякото си въздействие върху заетостта и растежа на БВП, планът „Юнкер“ ще окаже и дългосрочно макроикономическо въздействие върху ЕС. До 2037 г. дейностите по плана „Юнкер“ ще доведат до създаване на още 1 милион работни места и до увеличаване на БВП на ЕС с още 1,2%, показват още данните.

Според прогнозите към октомври 2019 г. планът „Юнкер“ ще мобилизира допълнителни инвестиции в размер на 439,4 милиарда евро в целия ЕС. Очаква се над един милион стартиращи и малки предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране.

В допълнение към финансирането на новаторски проекти и нови технологии с плана „Юнкер“ се подкрепят и други цели на ЕС, например политиката за климата и социалната и транспортната политика.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.