Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Производителят на акумулатори “Монбат” ще строи нов завод във Враца

Производителят на акумулатори “Монбат” ще строи нов завод във Враца

Производителят на акумулатори "Монбат" започва да подготвя проекта си за изграждане на нов завод във Враца. След като преди година компанията обяви намеренията си пред общината, сега вече има подадено и конкретно инвестиционно предложение в регионалната екоинспекция.

Предвижда се на площ от 40 дка да бъде построено предприятие за производство на биполярни батерии по лицензна технология. Проектът ще се изпълнява от новосъздадено дъщерно дружество, а до изпълнението му предстоят още редица процедури, включително изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Засега от компанията не дават информация за плановете си и за евентуални срокове, пише capital.bg.

Проектът

Инвестиционното предложение е внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Враца, в началото на март и е публикувано на сайта на общината. Проектът е подаден от дъщерната компания "Монбат Ен Би Пи" и предвижда изграждане на инсталация за производство на биполярни оловно-кисели акумулаторни батерии. Преди време "Монбат" купи лиценз за технологията GreenSeal на американската развойна компания Advanced Battery Concepts, която има приложение в областта на ВЕИ, електрическите автомобили, индустриалните UPS системи и др.

Новият завод ще се намира на около 1 км югоизточно от Враца в местността Манастирски дол. "Монбат" вече е купила необходимия й парцел от 40 дка, на който ще бъде разположена площадката, показва справка в Имотния регистър.

Какво предстои

По информация на общината отпреди година инвестицията ще бъде от порядъка на 40 млн. лв. и ще създаде 150 работни места. Стартовият капацитет на новата мощност ще бъде 1 млн. батерии годишно, но постепенно ще се увеличава.

До изграждането на завода обаче със сигурност ще минат месеци. Като начало проектът подлежи на задължителна процедура по ОВОС. За да започне самото строителство, обектът трябва да получи разрешително за строеж. Предимството е, че до парцела има пътища и няма да е необходимо да се строи нова инфраструктура.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.