Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 9, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът и вносът на България забавят ръста

Износът и вносът на България забавят ръста

През периода януари – август 2019 г. износът на България за Европейски съюз (ЕС) нараства с с 3.6% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 25,79 млрд. лева, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.5% от износа за държавите от ЕС.

Само за август износът на България за ЕС намалява с 4% на годишна база до 3,16 млрд. лева.

Същевременно вносът от ЕС през първите осем месеца на годината се увеличава 2,4% до почти 27 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Само за август ръстът на вноса от ЕС достига 5,2% до 3,1 млрд. лева.

За периода януари – септември износът на България за трети страни нараства с 3,4% на годишна база до 13,6 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, САЩ и Република Северна Македония, които формират 50% от износа за трети страни.

Само за септември експортът за държави извън ЕС намалява с 3.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на почти 1,5 млрд. лева.

Вносът от началото на годината до края на септември от трети страни намалява с 6.9% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност почти 15,4 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Само за септември вносът от трети страни намалява с почти 19% до 1,57 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.