Google, Cisco и HP са сред възможните партньори на "София тех парк"

google2

В следващите месеци ще бъде завършена концепцията за изграждането на „София тех парк”, който ще бъде финансиран със 100 млн. лв. по линия на оперативна програма „Конкурентоспособност”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща в НАСА, където представи идеята за технологичния център, цитиран от агенция „Фокус”.

Според държавния глава обаче, наличието на средства не е достатъчно за успешната реализация на проекта, а са необходими и ясна концепция и партньори. Затова той информира, че е предложил на американските технологични гиганти Google, Cisco и Hewlett-Packard да станат партньори на правителството както в разработката, така и в реализацията на инициативата.

По думите на Плевнелиев, реализирането на проекта може да превърне страната ни в регионален лидер в информационните технологии. Той обаче допълни, че хората в България хората все още не вярват в проекта и затова е необходимо да се говори и да им се дават примери с действащи технологични паркове. „Аз съм един от малкото хора в България, който е правил подобни концепции, разбира от тях. Няма да скрия личната си страст към това България да се позиционира с подобни, изключително съвременни платформи и механизми по пътя на високите технологии и по пътя на богатството.”, посочи президентът.

„В България има много талантливи и обучени кадри, специалисти, сега искаме да им дадем възможността да реализират своите идеи. Надяваме се по този начин една част от кадърните и обучени хора да останат в България. А не само да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят”, категоричен бе той.

Президентът прогнозира, че първата копка на технологичния парк ще бъде през втората половина на 2013 г. „Надявам се и на първа копка на първите три сгради – музея „Джон Атанасов”, технологичния център и офисната сграда. В края на 2015 г. паркът трябва да работи с офиси, технологичен център, музей, трябва да сме свършили първият етап от него”, допълни държавният глава.  За нуждите на иновативния комплекс общината, СУ, Техническият университет, БАН, НПО сектора, работодателски организации ще работят заедно.

Според Плевнелиев реализацията на проекта е добре разчетена във времето, като предстои до края на месеца правителството да предостави парцел за строежа му. е на 4-ти километър и към момента е собственост на Министерството на отбраната.

„До края на годината „София тех парк” ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегически партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми.. „Ще следя лично аз много внимателно всичко, имам почти ежедневен контакт с министъра на икономиката и считам, че сме на прав път”, уверен е държавният глава.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.