Facebook работи по устройство, позволяващо на хората да пишат чрез мисълта си

facebook

Facebook обяви, че е постигнала известен пробив по пътя към създаването на устройство, позволяващо на хората да пишат само чрез използването на мисълта си. Компанията финансира проучване за разработката на алгоритми за машинно обучение, които ще помагат за превръщането на мозъчната дейност в реч, пише BBC. Надеждата е по този начин да се проправи път за „напълно неинвазивно устройство“, което би могло да обработва 100 думи в минута.

Въпросното изследване е било направено с пациенти, страдащи от епилепсия, на които са били поставени електроди, записващи мозъчната им дейност. Целта е била да се прецени произходът на пристъпите им, преди да им бъде направена операция, пише economic.bg.

Учените от калифорнийския университет са поискали от пациентите да отговарят на глас на просто въпроси с множество възможности, подредени на случаен принцип.

В резултат алгоритмите се учат да идентифицират както въпросите, така и отговорите. „Повечето предишни подходи са се фокусирали само върху декодирането на речта“, обяснява проф. Еди Чанг и допълва, че в случая се показва стойността на двустранното декодиране на разговора.

„Това подсилва интуицията ни, че речта не е нещо, което се случва във вакуум и че всеки опит за декодиране на това, което пациентите с нарушения на речта се опитват да кажат, ще бъде подобрен, като се вземе предвид пълният контекст, в който се опитват да общуват“, обяснява още той.

В момента пациенти със загуба на говор поради парализа например се ограничават до изписването на думите много бавно – чрез използването на очите или остатъчни мускулни потрепвания, за да контролират компютърен интерфейс.

Според учените обаче в повечето случаи информацията за създаването на реч все още е в мозъка им. „Просто ни е нужна технологията, за да им позволим да я изразят“, казва професорът.

Сегашният експеримент е осъществен посредством много беден речник. „В бъдещите проучвания се надяваме да увеличим гъвкавостта и точността на това, което можем да преведем от мозъчната дейност“, коментира изследователят Дейвид Моузес.

Изследователите се надяват да достигнат скорост на декодиране в реално време от 100 думи в минута – при 1000 думи речник и честота на грешките под 17%, пише в блога на Facebook. Компанията таи надежда, че алгоритъмът ще помогне за създаването на устройство, позволяващо поддръжка на очен контакт и извличане на полезна информация.

Междувременно преди дни стана ясно, че компанията Neurolink на илон Мъск е подала молба до американските регулатори за разрешение да започне тестове на собствено устройство за „хакване“ на мозъци.

Критиците на тези визионерски технологии настояват, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на етичните въпроси пред подобни изследвания. „За мен мозъкът е единственото безопасно място за свобода на мисълта, за фантазиите и за несъгласието“, завява проф. Нита Фарахани пред MIT Review.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.