Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Euler Hermes запазва рейтинга на България, но предупреждава за проблеми с плащанията

Euler Hermes запазва рейтинга на България, но предупреждава за проблеми с плащанията

Компанията за търговско застраховане Euler Hermes запазва рейтинга на България на ниво B2 – “умерен рискот забавени плащания и лоши вземания, съобщават от компанията.

От икономическите сектори у нас единствено производството на автомобилни части е с понижен рейтинг заради икономическата блокада, свързана с разпространението на коронавируса Covid-19.

Най-стабилният сектор у нас, който е и с най-нисък риск от забавяне на плащанията, очаквано е софтуер и информационни технологии.

Мониторингът обхваща 242 държави и 18 сектора, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дългосрочни показатели. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в съответната държава. Скалата на Euler Hermes включва два индикатора - за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). Прави се и оценка на 18 сектора във всяка държава.

В България половината от изследваните сектори са в риск от чувствително забавяне на плащанията, значителен е и броят на секторите с умерен риск.

Общо 126 сектора във всички изследвани държави също са с ревизиран към по-рисков рейтинг, което е рекорд от съществуването на доклада на Euler Hermes. Важно е да се отбележи също, че в 60% от случаите става въпрос за съществена промяна – от умерен към висок риск. Най-сериозно засегнат е Автомобилостроенето с понижение в 26 държави. На второ място в негативната класация се нарежда Транспортът (понижение в 21 държави), следван от Електроника (понижение в 14 държави) и Търговия на дребно (понижение в 12 държави). Най-сериозно повишаване на риска по сектори има в Западна Европа с 52 ревизии надолу, а в Източна Европа те са 24.

Общо 18 са държавите с понижен рейтинг, като сред тях попадат и такива от региона на Централна и Източна Европа – Румъния, Словакия, Чешката република, Полша и Литва.

Компанията наблюдава положението във Франция, Германия, Испания и САЩ. Към момента тези страни разполагат с необходимите инструменти да защитят бизнеса там, но ситуацията може да рязко да се усложни, ако изолацията продължи и икономиките останат замразени за по-дълъг период, предупреждава Людовик Сюбран, главен икономист на Euler Hermes и Allianz.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.