Дигитализацията намалява разходите за труд, но не може да замести висококвалифицираните служители

it-company

Въвеждането на дигитални технологии намалява разходите за труд и натиска върху цените на услугите, посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в проучване, проведено сред големи компании в еврозоната, предава Reuters.

Дигитализацията също така замества работни места за служители с ниска и средна квалификация, но не и висококвалифицирани позиции. Това прави задържането на топ служители съществен въпрос, отбелязва ЕЦБ, пише economic.bg.

Проучването сред 74 компании, без технологични фирми и банки, е проведено на фона на дебатите дали бързите технологични промени може да са причината за неочаквано слабия растеж на възнагражденията и инфлацията, което е значителна тревога за ЕЦБ.

Изследването подкрепя тази теория при компаниите от сектора на услугите, но допълва, че за производителите на стоки дигитализацията всъщност носи по-голяма гъвкавост и възможности за коригиране на цените.

Доставчиците на услуги, особено търговците на дребно, са по-склонни да гледат на внедряването на дигитални технологии от другите като упражняване на натиск върху продажните им цени, посочва ЕЦБ.

Според анкетираните обаче дигитализацията има слабо негативно влияние върху заетостта.

Макар заетостта в еврозоната да е на рекорден максимум от известно време, растежът на заплатите едва започна да се засилва, а инфлацията все още изостава. Това създава опасения дали не е прекъсната традиционната зависимост между заетостта и инфлацията.

Ако това се окаже вярно, то ще промени начина на действие на централните банки, тъй като традиционните инструменти на паричната политика може би няма да са толкова ефективни, колкото в миналото.

Тепърва обаче трябва да бъдат намерени убедителни доказателства и вместо това мнозина твърдят, че скритите слабости на икономиката може да са по-големи, отколкото се мисли, и това е основната причина за забавения отговор на инфлацията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.