Седем технологични решения, които облекчават кризата с коронавируса

Marketing-Lab

Настоящата криза, свързана с коронавируса, наруши работата и живота по целия свят. Въпреки това духът на иновациите със своята устойчивост и решителност доказва, че подобни пречки може и да не доведат до  същите смущения.

Технологичните компании работят усилено, за да създадат тази промяна, пише онлайн изданието entrepreneur.bg. То обобщава седем технологични решения, които вече са разработени и внедрени и променят бизнеса, работата и хората.

Събиране на данни и организация

Точността на данните е важна за всички видове решения, но е изключително важно точното организиране на обилните количества данни, свързани с настоящата криза. Verizon Media пусна набор от ресурси за разработчици, с които да визуализират и анализират данни.

Наборът от данни на Yahoo Knowledge осигурява достъп до глобални данни за местоположенията, случаите и възстановяванията, всички организирани и подробни по нива на държава, държава и окръг.

Иновативният подход на Verizon Media към организацията на данни може да помогне на разработчиците да  създадат свои собствени диаграми, симулации и приложения.

Проследяване на контакти

За да се пресече разпространението на вирусите, лидерите в различни страни започват инициативи, включващи проследяване на контакти по мобилни телефони. Google и Apple обявиха, че работят заедно в най-голямото технологично партньорство в усилията за проследяване на контакти.

Идеята е да се използват телефонни мрежови сигнали, базирани на Bluetooth на къси разстояния, като същевременно се гарантира поверителността и сигурността на потребителите.

Система за ранно откриване

Понякога иновация, създадена с една цел, може да послужи за решение на други проблеми. Ava, медико-технологична компания в Швейцария, разработи биометрични гривни, които също могат да проследяват потенциални случаи на коронавирус. Гривните събират данни, свързани с температурата, сърдечната честота и дишането.

Първоначално гривните са създадени за проследяване на физиологичните промени през менструалния цикъл, но работят и при другия пол и при всички възрастови групи. Тъй като някои от най-често срещаните симптоми включват висока температура и задух, гривната позволява събиране на данните, необходими за изграждане на система за ранно откриване на заразени.

Телекомуникационни платформи

Услугите в областта на здравеопазването вече бяха в подем преди настоящата здравна криза. Това се дължи на удобството, икономията на средства, както и възможността  за осигуряване на по-голям достъп до качествена грижа чрез видеоконференции, дистанционен мониторинг и електронни консултации. С новите предизвикателства и натиск върху здравните системи телездравеопазването се превърна в начин да се окаже помощ на повече хора без риск от експозиция на вируса.

Много клиники и  здравни организации не бяха подготвени за предоставяне на телездравни услуги. Онези специалисти, които вече използват такива приложения, също се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Много доставчици на телездравни услуги се активизираха, за да помогнат на доставчиците на първична медицинска помощ да се свържат и да постигнат по-бърз отговор на критичните нужди в здравеопазването.

Дезинфекция с дронове

Може да ви се стори трудно да си представите, че дрон може да работи в затворени вътрешни пространства за дезинфекция на помещения и повърхности. Това е още един пример за това как компаниите прилагат съществуващата си технология за намиране на иновативни решения на проблеми, свързани с вируса.

Едно от най-големите предизвикателства пред бизнеса е поддържането на големи пространства и повърхности чисти и свободни от микроорганизми. Digital Aerolus използва своя дрон Aertos 120-UVC за дезинфекция на вътрешните пространства, комбинирайки индустриална технология за дронове, UVC излъчватели и изкуствен интелект.

Мониторинг на температурата

Ключът да помогнете на повече хора да оцелеят от такъв заразен вирус е елиминирането или минимизирането на контакта. И все пак фронтовите  здравни работници са изправени пред риск от непрекъснат контакт поради необходимостта от наблюдение на пациентите.

Компании като TempTraq адаптират устройството си за мониторинг на температурата за болнични и клинични условия. Сега здравните работници могат дистанционно да наблюдават температурата на своите пациенти без да се налага пряк контакт, дори когато тези пациенти са си у дома. Това, освен че намалява експозицията на здравните работници на вируса, освобождава и болнични легла.

Сътрудничество между разработчици

Codementor и Arc са две общности на разработчици, съчетаващи таланти за създаване на решения за посрещане на кризата. Общностите, съставени от над 500 хил. разработчици, обединиха усилия, за да помагат на други компании, както и помежду си, по различни проекти.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.