Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 9, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Ръстът на заплатите в България ще се забави през 2020 г.

Ръстът на заплатите в България ще се забави през 2020 г.

Заплатите в България ще продължат да се увеличават и през 2020 г. с прогнозен среден ръст от 8%. Така положителната тенденция от последните години се запазва с леко забавяне на темпа спрямо 2019 г., за която се очаква средното увеличение да достигне близо 12%. Това прогнозира в регулярния си годишен доклад за страната ни компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs.

Според анализаторите трендът е устойчив след 10,2% ръст за 2017 и 7,7% за 2018 г.

Ръстът на заплатите обаче няма да може да разреши задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка, като експертите прогнозират стагнация на пазара на труда. От Еuler Hermes очакват заетостта през 2020 г. да се увеличи с едва 0,2% след очаквания ръст от 2,6% за 2019 г.

Предвиждат се и още по-ниски нива на безработицата у нас след постигнатия исторически рекорд от 3,7% в третото тримесечие на 2019 г. Понижението ще продължи от очакваното средното ниво за 2019 г. от 4,1% до средно 3,8% за 2020 г.

Устойчивото и съществено увеличение на заплатите, както и намаляването на безработицата са основна причина за увеличеното индивидуалното потребление, което е главният и до голяма степен единствен двигател за икономическия растеж в страната през последните години, посочва се още в доклада.

Очакваният ръст за 2019 г., според експертите, ще достигне 5,8%, а предвиждането за 2020 г. е за повишение от 4%. Благодарение на засиленото вътрешно търсене икономиката на България продължава да расте стабилно, макар и с успокоение в темповете, като актуализираната прогноза на Euler Hermes за 2019 г. е за ръст на БВП от 3,7%, а за 2020 г. - 3%.

От компанията отбелязват, че се наблюдава осезаем спад на капиталовите разходи, а инвестициите нарастват с едва 0,7% за деветмечесието на 2019 г. спрямо 5,4% за същия период на предходната година. Стопява се и положителната тенденция за усвояване на европейските фондове.

Експертите алармират и за задълбочаващата се тенденция за забавяне на ръста на износа. Вносът същевременно се свива дори по-бързо от очакванията.

“Влиянието на дисбаланса на факторите за растеж ще бъде усетено през следващата година, когато със забавянето на ръста на заплатите и стагнацията на пазара на труда се очаква и успокояване на индивидуалното потребление, което неминуемо ще отнеме скорост от ръста на икономиката. В същото време някои компании ще изпитват затруднения от натиска за вдигане на трудовите възнаграждения и липсата на работна ръка, което вече създава и ще продължи да създава рискове за бизнеса. Отсъствието на съществена положителна динамика в износа и прогноза за лек ръст през 2020 г. за някои може също да доведе до загуба на пазари., предупреждават още експертите на Euler Hermes.

От Euler Hermes обръщат внимание за известно повишаване на риска при основните външнотърговски партньори за българските компании – в еврозоната, Румъния и Турция. Въпреки че в Турция се очаква лек ръст на икономиката от 2,3% за 2020 г., последиците от дълбоката рецесия още са на лице, като прогнозите са за 5% ръст на фалитите и много компании на ръба на съществуването заради съществена задлъжнялост. Румънската икономика ще забави ръста си до 2,8%, а несъстоятелностите ще се увеличат с 3%. Ръст на фалитите се очакват и в две от основните експортни дестинации за България в еврозоната – Германия и Италия, съответно с 3% и 4%.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.