Aвтомобилният сектор в България с продукция за близо 1 млрд. евро

automotive

Aвтомобилният сектор в България продължава да расте с устойчиви темпове, като на годишна база произвежда продукция за около 1 млрд. евро, а брутната му добавена стойност е нараснала 4 пъти пред последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на нов Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд" - София.

„Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и в него ще расте нуждата от повече, добре подготвени кадри", допълни Александър Манолев. По думите му това се осъзнава от частния сектор и подобни проекти са доказателство, че когато институциите, бизнеса и образованието обединят усилия, добрите резултати не закъсняват. „Без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите, е невъзможно да имаме устойчив ръст на икономиката ни", подчерта икономическият заместник-министър и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател като една от стъпките за насърчаване на дуалното обучение. Той пожела и на учениците на професионалната гимназия да изберат да се реализират в едно от десетките предприятия в автомобилния сектор, които развиват дейност в страната и изрази надежда, че няма да е далеч времето в България да заработи и първия завод за производство на цели автомобили.

В страната ни към момента има един завод за асемблиране на автомобили, и около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето. Те създават заетост на 23.4 хил. души. Характерно за сектора е неговата експортна ориентация, като водещи пазари на автомобилния бранш са Германия, Турция, Румъния, Франция и др.

Пред участниците в церемонията по откриване на центъра министърът на науката и образованието Красимир Велчев съобщи, че близо 100 професионални гимназии ще получат учебно техническо оборудване на стойност около 10 млн. лева. То даде за пример Професионална гимназия "Хенри Форд", като подчерта, че това е училището, в което са направени най-много инвестиции през последните години, а новооткритият център "олицетворява партньорството, което ние имаме като институции от една страна и партньорството между професионалните училища и бизнеса от друга".

Вълчев каза още, че с кмета на София са изготвени промени в Закона за професионалното образование и обучение, които вероятно ще бъдат публикувани утре. "Тези промени имат за цел да улеснят въвеждането на дуалното обучение в повече училища. Няма съмнение, че обучението чрез правене ще бъде предпочитана опция и това е, което ние трябва да развиваме през следващите години. За това е необходима добра материална база. Национална програма, по която се финансира този център, изисква партньорство с бизнеса. С всички инструменти, които имаме като министерство, ще насърчаваме това партньорство", каза министърът на образованието.

Новооткритият учебен център е първи по рода си, даващ възможност за изучаване устройството на електроавтомобили и хибриди, както и за диагностика на всички видове автомобили на съвременно технологично ниво. Центърът осигурява високо качество на професионалната подготовка на специалисти в областта на автомобилния транспорт. Акцентът в обучението е поставен върху все по-широкото навлизане на електрическите превозни средства в съвременния живот, както и  повишаване на екологичните показатели на ДВГ в съответствие с европейските стандарти за вредни емисии. Диагностиката и прецизната регулировка на ходовата част на автомобила са от изключително значение за осигуряване на безопасност при движението на автомобила. Той е оборудван със съдействието на водещи компании от автомобилната промишленост като включва високоволтов тренировъчен симулатор, работещ като реално BMW i 3 превозно средство; с един хибриден и един конвенционален автомобил BMW с бензинов двигател; лек автомобил „Ауди" А 4  със специализиран диагностичен уред; 3D стенд за регулиране на геометрията и др.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.