30 големи фирми ще инвестират 77 млн. лв. в зелено развитие

recycle

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев връчиха договори на 16 големи компании, спечелили проекти за инвестиции в зелена индустрия по оперативна програма „Конкурентоспособност“. Успешните проекти в размер на 42.6 млн. лева са за инвестиции в технологии енергийна ефективност и намаляване на негативното влияние върху околната среда.

По процедурата са одобрени общо 30 проектни предложения на обща стойност 77 млн. лв. Договорите с останалите 14 фирми ще бъдат сключени в близките седмици, уточняват от икономическото министерство.

Процедурата за зелена индустрия предизвика голям интерес сред българските компании, като по време на апликационния процес бяха подадени проекти на обща стойност надхвърляща два пъти предвидения бюджет от 40 млн. евро.

Основната цел на инициативата е оказването на инвестиционна подкрепа на големите предприятия в България за изпълнението на проекти, пряко свързани с производство на продукти, подлежащи на рециклиране, по-ефективно използване на отпадъчните продукти и намаляване на енергоемкостта на производството.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.