Строителството и промишлеността нарастват през януари

salary

Реализираната продукция в секторите на промишлеността и строителството нараства през януари 2013 г. спрямо месец по-рано, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно обаче, статистиците отчитат месечен спад на оборотите на търговците на дребно, и значително понижение на годишна база.

В областта на строителството регистрираният месечен ръст е в размер на 3.8%, докато спрямо януари 2012 г. се наблюдава спад от 3.1%. Определящи за тенденциите в бранша продължават да бъдат големите инфраструтурни проекти за сметка на сградното строителство.

По-значителен ръст през януари в сравнение с предходния месец е отчетен в промишления сектор, където производството нараства със 7.9%. Увеличение е регистрирано в преработващата  промишленост - с 2.9%, докато в добивната промишленост и в производството и разпределението  на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление съответно с 6.8 и 0.8%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на  основни метали - с 64.1%,изделия от каучук и пластмаси - с 21.2%, напитки - с 19.8%, лекарствени вещества и продукти - с  14.0% и химични продукти - с 9.9%. Спад има при при ремонта и  инсталирането на машини и оборудване - с 8.7%, печатната дейност - с 2.1%, електрически съоръжения - с 1.9%, и др.

На годишна база увеличение на промишленото производство се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия  и газ - с 18.4%, и в преработващата промишленост - с 5.6%, докато в добивната промишленост е  регистрирано намаление от 5.6%.

През януари 2013 г. оборотът в търговията на дребно е надолу с 0.5% спрямо декември 2012 г. и с 5.5% спрямо същия месец на миналата година.  На месечна основа намаляват най-вече продажбите в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.8%, в търговията на  дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.6%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и др.

Спрямо януари 2012 г. оборотът намалява в почти всички  икономически дейности. Най-висок спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника,  мебели и други стоки за бита - с 15.3%, а най-нисък - в търговията на дребно с разнообразни стоки  с 0.4%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.