Стратегия предвижда увеличение на държавният дълг до 38.8 милиарда лева до края на 2023 година

debt

Държавният дълг ще се увеличи до 38.8 милиарда лева до края на 2023 година, предвижда проекта на стратегията за управление на дълга, публикуван на сайта на финансовото министерство. Необходимостта от значителното увеличаване на задълженията на страната се обосновава с мерките, свързани с овладяването на кризата с Covid-19.

В периода 2021-2023 г. е предвидена възможност за поемане на нов държавен дълг в рамките на 4,5-6,8 млрд. лв. годишно, информира агенция Кросс. От финансовото министерство подчертават, че планираните обеми превишават погашенията по дълга за същия период (1,1млрд. лв. -3,0 млрд. лв.). Причината е, че до края на прогнозирания период в държавната хазна ще има дефицити.

Въпреки че в абсолютни номинални стойности дългът ще расте, като процент от брутния вътрешен продукт ще намалява към края на периода, подчертават от финансовото министерство. Оттам допълват, че стратегията е свързана с операции, които подобряват структурата на задълженията - било от гледна точка на матуритета, било от гледна точка на лихвите по тях.

Тази година страната ни излезе на външните пазари и пласира облигации на обща стойност 2.5 милиарда евро при много добра цена. На вътрешния пазар през 2020 година поетите нови задължения са 1.2 милиарда лева. В проектобюджета за догодина е предвидена възможност за нови четири милиарда и половина, както и редица операции по дълга, които до този момент не присъстваха в основния финансов закон.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.