„София мед” разширява дейността си с 40 млн. евро от ЕБВР

euromoney

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна кредит в размер на 40 млн. евро на металургичната компания „София Мед“ АД. Паралелно с това, компанията ще преструктурира задълженията към основните си кредитори.

От прессъобщение на компанията става ясно, че тя се е договорила с банките Алфа Банк, Юробанк, ОББ, Пиреос Банк (България) за преобразуване на по-голямата част от краткосрочните им кредити към фирмата в дългосрочен синдикиран кредит (60 млн. евро), както и предоставянето на краткосрочни кредити (25 млн. евро).

С удължаване на кредитирането и новите капитали, които ще предостави ЕБВР, „София мед“, ще продължи си инвестиционна програма, обхващаща всички етапи на производствената дейност на дружеството и цели разширяване на продуктовата гама и производство на изделия с по-висока добавена стойност, което води до разширяване на пазарния и до нараснала необходимост от оборотен капитал, обясняват от металургичното дружество.

Същевременно, компанията майка Халкор пристъпи към увеличение на акционерния капитал на „София мед“ в размер на приблизително 30 млн. евро с цел подкрепа на капиталовата структура.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.