Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Пет урока от Голямата рецесия, актуални и днес

Пет урока от Голямата рецесия, актуални и днес

Икономическото въздействие на 2020 г. ще се усеща много дълго време. Бизнеси масово затварят, цели индустрии затъват, а милиони хора остават без работа.

При сблъсъка с тази перспектива и дългия, неизвестен финансов път пред нас, много хора разсъждават върху последния голям икономически спад – Голямата рецесия, отпреди малко повече от 10 години, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Въпреки че рецесията продължи официално от декември 2007 г. до юни 2009 г., бяха необходими още няколко години заетостта и икономиката да се стабилизират до предишни нива. Това беше и най-голямата икономическа криза в нашия живот.

Много хора са запознати с цитата „Онези, които не могат да се учат от историята, са обречени да я повтарят“. Независимо от бъдещето, за нас е важно да разгледаме бизнес успехите и провалите от най-новата финансова криза и да се поучим от това предизвикателно време. Ето пет урока, които научихме от Голямата рецесия и които са верни и през 2020 г.

Разнообразете своята клиентска база

Една от най-често срещаните препоръки от финансовите експерти към хората, които инвестират на фондовия пазар, да разполагат с разнообразен портфейл от инвестиции. Това важи и за бизнеса и техните клиентски бази.

Ако една компания има само един или два сегмента клиенти, независимо колко успешна може да е тя по това време, това може да бъде рисковано начинание. Най-добре е да имате разнообразни потоци от доходи и да установите множество индустрии и видове клиенти, които могат да бъдат обслужвани. По този начин бизнесът ще продължи да съществува, ако някой от тях изчезне.

Укрепете операционните си системи

Един от ключовите фактори за бизнеса, преживял рецесията, е, че има силна операционна система. Това са хората, които разбират как работят числата и как се управлява бизнес ефективно.

Кешът е цар

Добре е да използвате дълг, за да основете бизнес, като това е доста често срещана практика. Важно е обаче да запазите парите и да намалите дълга възможно най-скоро, защото при икономически спад това може да се окаже проблем. Хората, които са  успешни по време на рецесията, са тези, които не са прекалено задлъжнели.

Бъдете винаги подготвени

Не знаем много неща за бъдещето, но можем да прогнозираме, че ще бъде различно от настоящето. Тези, които са минали през рецесията преди десет години и може би се борят сега, трябва да знаят, че ситуацията в крайна сметка ще се подобри. Ключът е никога да не бъдете самодоволни и да не мислите за бъдещето.

Собствениците на фирми трябва да са подготвени за следващото, дори и да не знаят какво ще бъде. В известна степен те трябва да се притесняват за това, за да не им стане удобно там, където са. Подобно на добър шахматист, те трябва да предвидят ход стъпка или две преди времето. Важно е да имате план за действие при извънредни ситуации и да бъдете гъвкави в отговора си.

Възползвайте се от възможностите

В трудни времена хората се паникьосват. Така най-често мислят слабите играчи и в крайна сметка те не оцеляват. Във всяка ситуация обаче се крие възможност. Кризата е време на по-малка конкуренция и по-голям шанс за консолидиране на пазара.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.