Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 25, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Един коментар

ПИБ започва кредитирането на МСП по JEREMIE

ПИБ започва кредитирането на МСП по JEREMIE
ENTERPRISE

Кредитиране на компании от малкия и средния сегмент при лихвени проценти между 3 и 4.5% започва Първа инвестиционна банка (ПИБ). Отпускането на заеми при облекчени условия се осъществява в рамките на новата схема за предоставяне на финансиране с елемент на поделяне на риска на инициативата JEREMIE.

В началото на годината банката подписа споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за участие в новия финансов инструмент. Освен с ПИБ, след селекция между 17 финансови институции, договори бяха сключени и с Алианц Банк България, ПроКредит Банк и  Société Générale Експресбанк.

Кредитите, които ПИБ ще предоставя, са предназначени за инвестиционни и оборотни средства със срок между 12 месеца и 10 г. Фирмите ще разполагат и с гратисен период до 24 месеца, като няма такса за ангажимент, както и комисионна за предсрочно погасяване, уточняват от банката.

По думите на Гергана Праматарова, директор „Външни партньори, европрограми и кореспондентски отношения” във финансовата институция, заемите са предназначени за микро, малки и средни предприятия от различни сектори на българската икономика с някои изключения, като ресурсът ще се разпределя в зависимост от техните нужди и предвиждани инвестиции през следващите две години.

Изключените от схемата сектори са рибарство и аквакултури, селско стопанство, въгледобив. Има частични ограничения и при кредитирането на проекти в транспортния сектор и преработката и търговията със селскостопанска продукция.

Коментари

  1. Българските фирми имат нужда от подобна помощ. Добра новина за бизнеса. Браво на банката, другите трябва да вземат пример. Така се съживява икономиката.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.