ПИБ започва кредитирането на МСП по JEREMIE

euro

Кредитиране на компании от малкия и средния сегмент при лихвени проценти между 3 и 4.5% започва Първа инвестиционна банка (ПИБ). Отпускането на заеми при облекчени условия се осъществява в рамките на новата схема за предоставяне на финансиране с елемент на поделяне на риска на инициативата JEREMIE.

В началото на годината банката подписа споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за участие в новия финансов инструмент. Освен с ПИБ, след селекция между 17 финансови институции, договори бяха сключени и с Алианц Банк България, ПроКредит Банк и  Société Générale Експресбанк.

Кредитите, които ПИБ ще предоставя, са предназначени за инвестиционни и оборотни средства със срок между 12 месеца и 10 г. Фирмите ще разполагат и с гратисен период до 24 месеца, като няма такса за ангажимент, както и комисионна за предсрочно погасяване, уточняват от банката.

По думите на Гергана Праматарова, директор „Външни партньори, европрограми и кореспондентски отношения” във финансовата институция, заемите са предназначени за микро, малки и средни предприятия от различни сектори на българската икономика с някои изключения, като ресурсът ще се разпределя в зависимост от техните нужди и предвиждани инвестиции през следващите две години.

Изключените от схемата сектори са рибарство и аквакултури, селско стопанство, въгледобив. Има частични ограничения и при кредитирането на проекти в транспортния сектор и преработката и търговията със селскостопанска продукция.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.