От 1 юли говорим и ползваме мобилен интернет по-евтино в страните от ЕС

telefon

Цената за използване на мобилни телефони, смартфони и таблети по време на пътувания в рамките на ЕС ще падне рязко от 1 юли тази година. Това предвижда предварително споразумение между Европейския парламент и Съвета на министрите, което бе одобрено от евродепутатите на пленарно заседание в Брюксел. Според новите правила клиентите ще могат да закупуват роуминг услуги от доставчици, различни от тези, които им предоставят услугата в рамките на собствените им държави, съобщиха от пресслужбата на парламента.

„Използването на мобилни устройства в чужбина остава скъпо. Още по време на лятната си ваканция гражданите в ЕС ще могат да се възползват от по‑изгодни тарифи. Парламентът успя да наложи настояването си за по‑евтини цени за роуминг за потребителите, и най‑вече по отношение на преноса на данни. В допълнение, от юли 2014 г. потребителите ще могат да избират оператор, различен от техния национален оператор, за предоставяне на роуминг услуги. Новите правила ще помогнат също така да се отвори пазарът за нови участници и по този начин ще увеличат конкуренцията“, заяви докладчикът Angelika Niebler (ЕНП, Германия), в дебата в пленарната зала.

Приетото предложение въвежда нов таван на цените на преноса на данни, възлизащ на 70 евроцента на мегабайт от 1 юли. През 2013 г. цената на услугата ще продължи да пада до 45 цента, а към юли 2014 г. ще плащаме максимум 20 евроцента.

Според новите ограничения на цените на разговорите едноминутно обаждане ще струва 29 евроцента от 1 юли 2012 г. и 19 евроцента от 1 юли 2014 година. За сравнение, в момента цената му е 35 евроцента. Текстовите съобщения също ще поевтинеят, като сегашната цена от 11 евроцента ще падне на 9 евроцента от 1 юли тази година и на 6 евроцента от 1 юли 2014 година.

Като допълнение, гражданите на ЕС ще получават и предупреждения за „шокиращи сметки”, когато пътуват извън територията на държавите членки. Считано от 1 юли 2012 г., хората ще бъдат алармирани, когато сметките им надвишат 50 евро в рамките на един месец (без ДДС), в случаите, когато чуждестранната мрежа позволява това.

Споразумението предвижда и мерки за насърчаване на конкуренцията при доставчиците на роуминг услуги, като от 1 юли 2014 г. клиентите ще имат възможност да купуват от различни оператори националните и роуминг услугите, запазвайки един и същи телефонен номер. Те няма да бъдат таксувани за смяната на оператора, като компанията, която им предоставя националната услуга, ще е задължена да ги информира за това право.Освен това, от 1 юли 2012 г., виртуални мобилни оператори на мрежи (MVNO), т.е. тези, които нямат свои собствени мрежи, ще имат право на достъп до мрежата на друг оператор, по цени на едро, с цел предоставяне на роуминг услуги.

Новите правила ще бъдат приети от Съвета на министрите през юни и ще се прилагат във всички държави членки на ЕС от 1 юли 2012 година. Европейската комисия трябва да преразгледа функционирането им до 30 юни 2016 година, уточняват още от Европарламента.

Ето как ще се случи поетапното намаление на цените на мобилните услуги в ЕС:

Ценови тавани (към крайни потребители), без ДДС:

към днешна дата 1 юли 2012 г. 1 юли 2013 г. 1 юли 2014 г.
Данни (за мегабайт) няма 70 цента 45 цента 20 цента
Изходящи повиквания (за минута) 35 цента 29 цента 24 цента 19 цента
Входящи повиквания (за минута) 11 цента 8 цента 7 цента 5 цента
SMS (за SMS) 11 цента 9 цента 8 цента 6 цента

Ценови тавани (между мобилни оператори), без ДДС:

към днешна дата 1 юли 2012 г. 1 юли 2013 г. 1 юли 2014 г.
Данни (за мегабайт) 50 цента 25 цента 15 цента 5 цента
Повиквания (за минута) 18 цента 14 цента 10 цента 5 цента
SMS (за SMS) 4 цента 3 цента 2 цента 2 цента

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.