Над 1 милион смартфони в България

BG-Smarts-2011Q4-WMark

Над 1,04 милиона е броят на потребителите, които използват смартфон в България в края на 2011 г., сочат данни от изследване на българската агенцията за анализи „Мобайл Ревю”. Това отговаря на повече от 12% от всички потребители на мобилни услуги в страната. Впечатление прави и високият ръст, който според данните на компанията е близо 42% на годишна база, при 700 хиляди апарата в началото на 2011 г.

Агенцията дава и поглед върху разпределението по операционни системи. В страната очевидни едноличен лидер остава Symbian, като близо две трети от смартфоните работят под тази платформа. За последната година относителният им дял от всички апарати обаче е спаднал с около 14%. В тон със световните тенденции в областта, Android е най-агресивно нарастващата операционна система с ръст от 3,5 до 4,5 пъти при мобилните оператори, и като цяло - дял над 15% от смартфоните. iOS също расте забележително - 2,5 пъти повече са телефоните на Apple в края на 2011 г. спрямо 2010 г. и доближават 9%. Blackberry също отбелязва развитие, но с доста по-ниски темпове – близо 5%. Другият напредващ участник е появилата се през 2010 г. софтуерна платформа на Samsung - Bada, чийто дял е около 1 на сто.

В същото време Windows Phone/Mobile не успява да се възползва от общия ръст, въпреки че е с дял от пазара над 4%. На Linux, Maemo, Palm/WebOS се падат около 0,5% от всички смартфони.

Представител на „Мобайл Ревю” коментира за ENTERPRISE, че в статистиката не влизат телефоните, които работят с платформа S40. Данните не включват и таблетите под Android, iOS и Windows.

Анализът се базира на данни от мобилните оператори в България. Според него, броят на ежедневно използваните в страната персонални (и лични, и служебни) мобилни телефони и други GSM/3G устройства в края на 2011 г. е около 8,5 милиона. Към 25-30% от тях са втори и трети телефон на един потребител, както и в USB модеми, таблети и други, твърдят изготвилите проучването. В този смисъл само около 10 на сто от българските граждани не притежават мобилен телефон.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.