Къде е България в световния индекс за иновации

innovation-2

България се изкачи с 3 позиции в Глобалния индекс за иновации до 37-а позиция от 131 държави.  Така страната ни за четвърта поред година е на трето място (след Китай и Малайзия) в групата държави със средни доходи.

Индексът се изчислява на базата на повече от 80 параметъра, събрани в два подиндекса - условия за иновации (т.е. приносът на институтите, инфраструктурата, човешкия капитал и т.н.) и резултати от иновациите (технологически напредък, развитие на научната и предприемаческата дейност), съобщава Дневник.

Крайната позиция на всяка държава се определя от средните й показатели в тези подиндекси.

България попада сред държавите, които се представят над нивото на очакване, но пък се намира в европейската среда на голяма конкуренция. Поради това в световната класация страната е на 37-о място от над 130 държави, но в района си е на 24-о от 39 страни.

Европа е след Северна Америка по водещи позиции в света на иновациите, като 16 местни икономики са в Топ 25, а 7 от тях са в Топ 10.

За България има покачване с 3 позиции от миналогодишното 40 място, но като цяло слаби страни са ниското ниво на образование, недостатъчно инвестиции в наука и технологии, слаби връзки между научните среди и бизнеса, ограничени потоци на познание, нисък капацитет на местните фирми да са иновативни и да възприемат иновации, трудна среда за бизнес с ограничен достъп до финансови ресурси, недоразвит рисков капиталов пазар,  ограничено използване на интелектуалната собственост

Страната ни е 30 място по инфраструктура, но и на 37 място по креативност, 40 място по развитост на бизнеса, 48 място по институции, 64 място по човешки капитал, 97 място по по развитост на пазара

Нещата не изглеждат много добре по показатели, зависещи в значителна степен от управляващите и държавата. Така зад 48 място по инститции стоят 70-о място по политическа и оперативна стабилност и 56-о място по ефективност на правителството. Качеството на регулациите е оценено с 43-о място, но по вървовенство на закона България е поставена на 65-о място. Цената да се разделиш със служител е ниска (поради това страната е на 16-о място), но не е лесно да започнеш бизнес (86 място в света) или да го закриеш чрез процедура за несъстоятелност (56).

Място 64 за човешки капитал се обяснява с такива - отново зависещи в значителна степен от държавата - позиции като образование (73-о място в света), разходи за образование като част от БВП (70), дипломиращи се в точни и инженерни науки (70), университети в авторитетни класации (68).

По достъп до информационни и компютърни технологии България е на 58-о място, а по онлайн услуги на електронното правителство е на 55-о.

Най-лошата (97) групова позиция е по развитост на българския пазар. Достъпът до кредитиране например е на нивото на държава за 91-о място в света и на 67-о място по кредитиране на частния бизнес.

По инвестиции България е на 102 място.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.