Кабинетът ще разгледа 100 мерки за намаляване на административната тежест

В сряда вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева ще внесе в Министерския съвет 100 мерки намаляване на административната тежест пред гражданите и бизнеса. Това съобщи тя пред БНР във вторник. Мерките са подготвени и инициирани от областните управители, съвместно с общините, както и министерствата.

По думите на вицепремиера, в отчета на правителсвото за 100-те дни управление преобладават онези мерки, които имат непосредствен, директен, социален ефект. Тези, свързани със стартирането на структурните реформи, са по-малка част, обясни Бобева, като изрази мнение, че основният акцент в бюджета за 2014-а година трябва да е пари срещу реформи,

Тя призна, че в работата си като вицепремиер основни трудности среща в областта на електронното управление, за което са изхарчени над 200 милиона лева.

“В момента правим общ преглед какви услуги са електронизирани, но като цяло съм доста разочарована от този сектор. Аз искам бързо да напреднем, но изглежда невъзможно. До края на годината ще се опитаме да направим електронни услуги за обществени поръчки в някои услуги. Това ще бъде полезен процес, защото електронизацията несъмнено ще доведе до намаляване на разходите на държавата и оперативните програми при покупката на стоки и услуги.”, коментира Даниела Бобева.

Според нея, другата проблемна реформа е административната. „Установих, че поне от 2000-та година насам, всички административни реформи са еднакви. На нас ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса и да насърчава политиците да вземат правилните решения.“, посочи вицепремиерът.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.