Кабинетът очаквано одобри актуализацията на държавния бюджет

sparechange

Очаквано, правителството прие актуализацията бюджета за 2013 г. на извънредно заседание в понеделник. Сега предстои и Народното събрание да даде зелена светлина на проекта, който ще бъде внесен за одобрение на първо и второ четене от депутатите.

"Внасяме бюджета в парламента, там ще се види кога ще бъде разгледан на първо и второ четене. Имаме готовност тази седмица бюджетът да мине на първо четене", коментира министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след заседанието, цитиран от агенция „Фокус”. По думите му, с актуализацията не се цели потушаване на продължаващите протести срещу кабинета „Орешарски”.

Дефицитът в бюджета в абсолютна стойност се увеличава с 493 млн. лв. "Промяната по никакъв начин не нарушава фискалната дисциплина и е в рамките на критериите на Маастрихт. Ние ще останем сред страните от ЕС с нисък бюджетен дефицит", каза министър Чобанов.

Ревизията на бюджета не предвижда промяна на минималната работна заплата, стана ясно след правителственото заседание.  Според Петър Чобанов,  минималният доход вече е увеличаван веднъж тази година, а и промените му би трябвало да бъдат предмет на обсъждания от съвет за тристранно сътрудничество. Преди гласуването на промените във финансовата рамка министърът е разговарял с представители на синдикатите, но не и на работодателските организации, които напуснаха тристранката още през април заради законовото изискване да декларират имотното си състояние.

Според Чобанов, че актуализацията на бюджета се налага поради обективни причини с цел да се прекратят някои практики на фискалната политика, като в края на февруари управлението на ГЕРБ се е характеризирало с изчерпан фискален резерв и липса на политики. „Отсъстваше дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа. Спирането на плащанията през втората половина на 2009 година доведе до една безкрайна лавина. Беше реализиран 7,6% икономически спад. Политиката не беше съобразявана с икономическия цикъл”, категоричен е финансистът.

Чобанов даде примери за надценени приходи и недобре разчетени данъци, като този за лихвите върху депозитите, където, според него, ще има неизпълнение от 60-70 млн. лв. до края на годината.

„В резултат на промените, които правим, и по-активния диалог, сведохме оценката за неизпълнението на приходите до 555 милиона лева”, посочи  министърът. Очаква се преизпълнението от неданъчните приходи да е 347,6 милиона лева, както и малко по-големи приходи от продажба на емисии.

Нетният ефект върху приходите за 2013 г. на годишна база от актуализираните оценки за данъчните и неданъчните приходи е неизпълнение в общ размер на около 207,4 млн. лева, което представлява 0,3% от прогнозния БВП.

От страна на разходите, Чобанов отново подчерта, че има липса на гъвкавост и буфери. По отношение на изчерпването на буферите, той разясни, че от началото на годината са одобрени разходи за 357 милиона лева, но не всички искания ще могат да бъдат удовлетворени.

За допълнителни разходи, актуализацията предвижда 286 млн. лв., които ще отидат за насърчаване на тютюнопроизводството с  допълнителни 11.5 млн. лв., за хората с увреждания, увеличаване на квотата за ваучери за храна с 40 млн. лв., подпомагане на най-уязвимите групи граждани с  40 млн. лв. за интеграционни добавки и още 85 млн. лв. за облекчаване на тежестта на потребителите на електроенергия от развитието на ВЕИ. Предвиждат се нови 5-6 млн. лв. за здравеопазване, а след анализи ще бъде определено и какви средства ще отидат за Здравната каса.

„По линия на коледните надбавки на пенсионерите – надявам се да има резерви, с които да дадем коледни надбавки, но такива в момента не се виждат, посочи Петър Чобанов.

По отношение на държавния дълг, финансовият министър подчерта, че  общият му размер не се променя - тези 14,6 млрд. лв., които са предвидени от правителството на ГЕРБ, продължават да са налице. Изчерпан е и другият буфер за емитиран дълг. Тези 800 милиона лева емисия, които бяха направени, вече намаляват възможности на бюджета. Това, което правим ние, е да върнем старото положение, коментира той.

Все още се обсъжда и какви средства ще бъдат предвидени за новото Министерство на инвестиционното планиране.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.