Иновациите доминират сектора на картовите разплащания

excelio

Българите все по-често залагат на картовите разплащания, като при кредитните карти се наблюдава ръст от 26% на плащанията през ПОС терминал, а при дебитните – с 29%. Най-често плащаме с карти в молове, бензиностанции, магазини за дрехи и обувки, магазини за електроника и хотели, като цялостно ПОС-терминалната мрежа в България нараства със 7% през миналата година, включвайки над 100 000 хил. търговци, стана ясно на форума на сп. ENTERPRISE My Success in Finance.

Като основни тенденции в сектора,  изпълнителният директор на Екселио Алианс Магдалена Чакър очерта развитието на електронни разплащания съвместно с международните картови организации, повишаването на сигурността на разплащанията и цялостната ориентация към мобилните технологии, които се оказаха в центъра на целия форум, посветен на финансовия сектор. Това, разбира се, не е случайно – международни проучвания показват, че клиентите на банкови мобилни услуги ще нарастват с по 18% годишно, достигайки 1 млрд. на глобално равнище до 2017 г.

Паралелно с мобилните услуги, иновациите диктуват и сектора на картовите разплащания, в който все по-популярни стават терминалите за самообслужване, автоматичните разплащателни станции и безконтактните плащания.

В посока на подобряване на финансовата грамотност и професионалната реализиция на младите, Магдалена Чакър представи и новия проект на Екселио, в рамките на който през периода 2013 - 2014 г. ще бъде реализирана програма за подготовка на ученици и студенти, базирана на реални практики от бизнеса.

В обученията ще могат да се включат студенти от специалностите информационни технологии, финанси и банково дело, икономика, право и хуманитарни науки, както и ученици от 11 и 12 клас от среднообразователните и професионални гимназии.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.