Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Един коментар

Животновъдите заплашват с протести, обещават им ранни субсидии

Животновъдите заплашват с протести, обещават им ранни субсидии
ENTERPRISE

На 16 октомври ще бъдат изплатени субсидии в размер на 49 млн. на животновъдите, или малко над половината от полагащите им се. Това обеща пред БНР министърът на земеделието Димитър Греков, пояснявайки, че останалата част от финансовото подпомагане за сектора ще бъде преведена  на фермерите в началото на януари 2014 г.,в рамките на бюджета за следващата година.

След 1 декември пък ще бъдат изплатени 40 млн. лв. специфично помощ за млечния сектор, каза още министърът.

По-рано в понеделник, отново в ефира на БНР, председателят на сдружението на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев поиска от името на животновъдите по-ранно получаване на субсидиите. По думите му, необходимата към момента сума е 45 млн. лв.

Колев подчерта още, че браншовата организация ще иска среща с с премиера Пламен Орешарски по въпроса и се надява тя да се осъществи до 10-и октомври. Той обясни,че срещата се налага, тъй като до момента няма отговор на исканията от земеделското министерство:

„Откакто Греков е министър, разбиране от министерството нямаме никакво. А едни пари, които не са дадени навреме, по-добре е да не се дават изобщо., категоричен бе земеделецът.

Той посочи, че ако исканията им не бъдат изпълнени, животновъдите са готови да тръгнат на протести и блокиране на пътища.

В началото на октомври стана ясно, че субсидиите по директните плащания ще за зърнопроизводителите ще бъдат преведени по сметките на земеделските производители до края на януари 2014 г. Обещанието бе дадено на  ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите след среща с премиера Пламен Орешарски и  земеделския министър Димитър Греков. Ако правителството спази договорката в началото на 2014 г. , хазната трябва да плати на отрасъла близо 1,118 млрд. лв. Според Греков държавата планира да преведе по сметките още по 2 лв. национални доплащания на площ, писа agrozona.

 

Коментари

  1. Винаги съм се чудела на тези,които заемат важни постове и само обещават всичко само и само да ги поемат,но в крайна сметка с каква съвест си лягат знаейки че няма да имат способността да изпълнят всичко на което са казали ДА преди това.Има толкова много хора които разчитат на тях, отглеждат децата си и им трябват тези пари.Благодаря за статията тя показва че има още върху какво да се работи.Тези субсидийй все пак за предвидени предварително за тях и не може да им се каже, че сега не може да се изплатят, след като те са си сметнали нещата за една конкретна дата.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.