Животновъдите заплашват с протести, обещават им ранни субсидии

cow

На 16 октомври ще бъдат изплатени субсидии в размер на 49 млн. на животновъдите, или малко над половината от полагащите им се. Това обеща пред БНР министърът на земеделието Димитър Греков, пояснявайки, че останалата част от финансовото подпомагане за сектора ще бъде преведена  на фермерите в началото на януари 2014 г.,в рамките на бюджета за следващата година.

След 1 декември пък ще бъдат изплатени 40 млн. лв. специфично помощ за млечния сектор, каза още министърът.

По-рано в понеделник, отново в ефира на БНР, председателят на сдружението на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев поиска от името на животновъдите по-ранно получаване на субсидиите. По думите му, необходимата към момента сума е 45 млн. лв.

Колев подчерта още, че браншовата организация ще иска среща с с премиера Пламен Орешарски по въпроса и се надява тя да се осъществи до 10-и октомври. Той обясни,че срещата се налага, тъй като до момента няма отговор на исканията от земеделското министерство:

„Откакто Греков е министър, разбиране от министерството нямаме никакво. А едни пари, които не са дадени навреме, по-добре е да не се дават изобщо., категоричен бе земеделецът.

Той посочи, че ако исканията им не бъдат изпълнени, животновъдите са готови да тръгнат на протести и блокиране на пътища.

В началото на октомври стана ясно, че субсидиите по директните плащания ще за зърнопроизводителите ще бъдат преведени по сметките на земеделските производители до края на януари 2014 г. Обещанието бе дадено на  ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите след среща с премиера Пламен Орешарски и  земеделския министър Димитър Греков. Ако правителството спази договорката в началото на 2014 г. , хазната трябва да плати на отрасъла близо 1,118 млрд. лв. Според Греков държавата планира да преведе по сметките още по 2 лв. национални доплащания на площ, писа agrozona.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.