Евродепутатите искат повече пари за предприемачество и иновации до 2020 г.

euromoney

Трябва да има увеличение в бъдещите европейски бюджети за научни изследвания и за конкурентоспособност, както единодушно обещаха европейските лидери на срещата на върха през юни 2012 г., настоя Европейският парламент в резолюции, гласувани във вторник. Евродепутатите предупредиха страните членки да не предприемат съкращения в стимулиращи растежа области при приемането на позицията си за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, съобщиха от пресслужбата на парламента.

В отговор на заплахите на някои държави членки за засилване на бюджетите съкращения спрямо предложението за бюджет на Комисията, депутатите предизвикаха Съвета, ако предложи съкращения, да заяви ясно и публично кои точно политическите приоритети и проекти трябва да отпаднат.

„Пътят към ада е постлан с добри намерения. Страните членки са много добри в поставянето на амбициозни цели като наскоро приетия Пакт за растеж за Европа. Но, когато се стигне до подкрепа на целите с необходимото финансиране, финансовите министри имат последната дума. Ако ЕС не сложи парите, където са обещанията, няма да постигнем целите си, което ще доведе до загуба на авторитет пред гражданите ни и международните ни партньори“, заяви Калфин.

Взетите от 2008 г. насам мерки все още не са сложили край на икономическата и финансова криза, категорични са евродепутатите. Настоявайки за нуждата от по‑целенасочен, ясен и адекватен европейски бюджет за подпомагането на координацията и насърчаването на усилията на страните членки, те призоваха към „значителни увеличения“ в европейското финансиране за конкурентоспособност, за развитие на малкия бизнес, за предприемачество, за устойчива инфраструктура и за научни изследвания и иновации.

Имайки предвид „спешната нужда от осигуряването на публични инвестиции в растеж и работни места“, евродепутатите искат бюджетът за регионалната политика и за общата селскостопанска политика (ОСП) да бъде запазен „поне на нивото от периода 2007—2013 г.," но да бъде използван по‑ефективно.

По повод на набирането на средства за европейската финансова рамка, парламентът настоя за по‑справедлив и прозрачен метод при финансирането, без специални отстъпки и коригиращи механизми, даващи привилегии на отделни държави от ЕС.

В отделна резолюция, гласувана във вторник, депутатите призовават за опростена система на собствените приходи от ДДС . Освен това, членовете на ЕП се обявиха в полза на  планирания евроданък върху финансовите транзакции, като заявиха, че той трябва да се използва за намаляване на националните вноски към ЕС за страните, които го въвеждат.

Европейските държавни и правителствени ръководители ще обсъдят бъдещето на европейския бюджет за следващите 7 години на специална среща на върха на 22 и 23 ноември.

 

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.