Висок инвеститорски интерес към българските еврооблигации

euromoney

България успешно пласира еврооблигации на стойност 950 млн. евро при доходност от около 4.5%. В сделката, приключила днес по обяд, са участвали над 360 инвеститори, като общият размер на поръчките е надхвърлил 6 млн. евро. Това се посочва в прессъобщение на мениджърите на емисията – банките BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International, разпространено от българското финансово министерство.

Датата на издаване е 2 юли 2012 г., а падежът е на  - 9 юли 2017 г. Така страната ще може успешно да посрещне разходите по погасяване на облигациите за 1 млрд. лв., пуснати през 2002 г. при управлението на НДСВ.  Падежът на облигационния заем е през януари 2013 г.

Пласирането на българския дълг при доходност от 4.5% действително може да бъде считано за успех на българските финансови институции, предвид, че цената е близка до тази на германските облигации, а тези на страни на Испания и Италия се търгуват при далеч по-високи лихвени проценти.

„Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г. Успешното пласиране на деноминираната в евро базова емисия при едни особено непостоянни пазарни условия в еврозоната доказва силната кредитна позиция и силния интерес на пазарите към Република България”, коментират мениджърите на сделката. Те посочват, че са избрали точния момент за пласиране на българския дълг, тъй като на международните пазари се наблюдава оптимизъм в следствие от срещата на лидерите на ЕС, които приеха нови мерки за укрепване на състоянието на еврозоната.

От съобщението става ясно още, че инвеститорската база на емисията е разнообразна както по географски признак, така и по видове инвеститори. Окончателното разпределение на участниците в сделката по региони е  следното Обединеното кралство 25%, Германия 17%, Австрия 13%, Азия 9%, САЩ офшор 9%, Швейцария 7%, Франция 5%, Италия 5%, други 10%. По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 43%, банки 19%, застрахователни и пенсионни фондове 14%, хедж фондове 12%, централни банки 6%, други - 10%.

Според Инвестор.бг, обаче, при емитирането на държавния дълг, налице е пазарно изкривяване, тъй като до участие в сделката не са допуснати български играчи. А това от своя страна е щяло да свали средната доходност на облигациите, предвид че в началото на годината местни инвеститори, повечето от които задължени да изкупуват ДЦК, инвестираха в български дългови книжа при лихва от около 3.5%.

„С това правителството ясно показа, че иска да има два пазара на държавен дълг, вътрешен - където с непазарни похвати получава ниска доходност и външен, където местните играчи не са допуснати”, коментира онлайн изданието.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.